CHP’li Yeşil: “Salgın Krizi Döneminde Temel Gıda  Maddelerinden Alınan KDV Oranları Sıfırlanmalıdır!”

Covid-19 virüsü, en çok asgarı̇ ücretlı̇ninsofrasını vurdu. Dana etinin fiyatı 48 Lira’dan 54.3 Lira’yaçıktı

Vekil Haberleri 06.04.2020, 16:22
CHP’li Yeşil: “Salgın Krizi Döneminde Temel Gıda  Maddelerinden Alınan KDV Oranları Sıfırlanmalıdır!”

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yapmış olduğu basın açıklamasıyla Korona Virüs salgınınıngıda ürünlerindeki fahiş fiyat artışına dikkat çekti: “2 yıldır ekonomik krizin yükü altında ezilen asgari ücretliler, virüs salgınının etkisi ile her geçen gün açlığa ve yoksulluğa sürüklenmektedir. TÜİK verilerine göre dana etinin kilogram fiyatıŞubat ayında 48 TL iken Mart ayında 54.3 TL’ye çıkmıştır.” dedi.

Asgari Ücretlinin SofrasındanBir Ayda 5,9 Kg Et Eksilmiştir

TÜİK‘in Şubat ayı GıdaSepeti verilerine göre,Covid-19 Virüs salgınının ülkemizdegörüldüğü ilk açıklamanın yapıldığı 11 Mart tarihinden bugüne pek çok temel gıda maddesinde kayda değer artışlar meydana geldiğine işaret eden CHP MilletvekiliNihat Yeşil: “Temel gıda maddelerinde yapılan fiyat artışları en çok Asgari ücretle geçinen aileleri etkilemektedir.Şubat ayından bugüne asgari ücretlinin sofrasından 541 paket makarna ve 5,9 kg et eksilmiştir.” diye konuştu. 

Kriz Döneminde Uçuş Vergileri Değil, Temel Gıda Maddelerinden Alınan VergilerSıfırlanmalıdır

Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluğun en çokücretli çalışanların alım gücüüzerinde olumsuz etki yaratacağının altını çizen CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Şunları söyledi: “Türkiye’de çalışanların yüzde 45’inin asgari ücretlilerden oluştuğunu düşündüğümüzde milyonlarca asgari ücretli kriz salgınından en çok etkilenen kesim olarak dikkat çekmektedir. Krizin gıda fiyatları üzerinde yarattığı artış, asgari ücretlinin sofrasındaki besinin her geçen gün biraz daha azalmasına neden olacaktır.Hiç kimsenin güvenlik önlemleri nedeniyle havayolunu kullanmadığı bir dönemde uçak biletlerinden alınan vergilerin yüzde 1’e düşürülmesi karınları doyurmuyor. Acil olaraktemel gıda maddeleriüzerindeki KDV oranları kaldırılmalı, milyonlarca asgari ücretlinin sofrasındaki ekmeğin azalmasına engel olunmalıdır. 

İhtiyaç Sahiplerine Nakdi Yardım Yapılmalıdır

“Ekonomide yaşadığımız daralmanın aşılması, stratejik sektörlerimizin talep düşüklüğü nedeniyle tedarik zincirlerinin kırılmaması ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla işini kaybetmiş ve ihtiyaç içerisinde bulunan tüm vatandaşlarımıza yeterli nakit yardımı yapılmalıdır. Genel Başkanımızın 13 Madde ile açıkladığı Acil Eylem Planı kapsamı doğrultusunda; nakit yardımların tam ve etkin dağıtılmasının en akılcı yolu, “Aile Yardımları Sigortası” sisteminin kurulmasıdır. Aile Yardımları Sigorta sistemi içinde ailelerin özel durumları da dikkate alınarak tüm ailelere salgın süresince aylık en az 2 bin TL ödeme yapılmasını ekonomik ve sosyal bir zorunluluk olarak görmekteyiz. 
Ayrıca belediyeler ve dağıtım şirketleri tarafından sağlanan su, elektrik ve doğalgaz hizmetleri de vatandaşların borçları dolayısıyla kesilmemeli, acilen bu borçların kamu tarafından yüklenilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır.” Dedi.

Yorumlar (0)