CHP'li Utku Çakırözer: Eskişehir'de belediyelerimizi örnek alın, zehir santrallerinden vazgeçin

Meclis’te ‘zehir santralleri’ ısrarına karşı, Eskişehir’in çöpten enerji üreten tesisleri örnek gösterildi

Vekil Haberleri 28.11.2018, 13:18 28.11.2018, 13:18
CHP'li Utku Çakırözer: Eskişehir'de belediyelerimizi örnek alın, zehir santrallerinden vazgeçin

Eskişehir’in çevre sorunlarını Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten enerji üreten tesislerini örnek göstererek, Alpu’da kurulması planlanan kömürlü termik santral projesinden vazgeçilmesini istedi.

Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin yer aldığı Muğla’da yaşananlardan örnek gösteren Çakırözer, “Muğla’da 1983-2017 yılları arasında hava kirliliği kaynaklı 45 bin erken ölüm yaşandı. Kalp, damar ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle 46 bin kişiyi hastanelik etti bu santraller. Eskişehir Türkiye'nin havası en temiz kenti. Biz insanların en fazla yaşamak istediği bu kente yeni bir Yatağan istemiyoruz” dedi.

BELEDİYELERİMİZİ ÖRNEK ALIN, ZEHİRDEN VAZGEÇİN

CHP’li Çakırözer TBMM Genel Kurulunda, Çevre Kanunu görüşmeleri sırasında söz alarak Eskişehir’in çevre sorunlarını gündeme getirdi. Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santralden vazgeçilmesi çağrışanda bulunan Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten elektrik üreten tesislerini örnek gösterdi. Çakırözer, “Toprağımızı ve tarımımızı tamamen yok eden böyle bir zehirli projenin karşısında Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz tamamen kendi kaynaklarıyla, aklın, bilimin ve teknolojinin olanaklarını kullanarak çöpten elektrik enerjisi üretmektedir. Günde 11,2 megavat elektrik üretmekte ve bu dev tesis sayesinde tam 55 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Bakın, isi yok, dumanı yok, çevreye hiçbir zararı yok. İşte, Türkiye'mizin bu tür yaklaşımlara ihtiyacı var” dedi.

HERKESİN YAŞAMAK İSTEDİĞİ ESKİŞEHİR YENİ BİR YATAĞAN OLMASIN

Türkiye’de sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının devlet eliyle katledildiğini vurgulayan Çakırözer, “Bunun son örneklerinden biri de Eskişehir'imizde verimli Alpu Ovamız'a yapılmak istenen zehir santrali. Trakya, Çanakkale, Adana, Konya ve Karaman'ın verimli toprakları da aynı tehditle karşı karşıya” dedi. 

Alpu Ovası’nda kömürlü termik santral kurulduğunda tarım ve hayvancılığın biteceğini dile getiren Çakırözer, Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin yer aldığı Muğla’da yaşananlardan örnek verdi. Çakırözer, “Muğla’da 1983-2017 yılları arasında hava kirliliği kaynaklı 45 bin erken ölüm yaşandı. Kalp, damar ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle 46 bin kişiyi hastanelik etti bu santraller. Güzel Muğla'mız maalesef havası en kötü iller arasında 4'üncü sıraya düştü çünkü kırk yıl boyunca bu santraller 28 bin kilo cıva saldı. Her yıl 1.100 kilo cıva suya, tarlalara ve ormanlara çökelmekte. Eskişehir Türkiye'nin havası en temiz kenti. Biz insanların en fazla yaşamak istediği bu kente yeni bir Yatağan istemiyoruz” dedi.

GÜVENLİ DEDİĞİNİZ SANTRALLERDE İŞÇİLER ÖLDÜ

Enerji Bakanı’nın bütçe görüşmeleri sırasında termik santrale ilişkin açıklamalarını hatırlatan Çakırözer, “Enerji Bakanı ‘Termik santrallerin hepsi çok modern, dibinde elmalar bile var’ diye övdü. Daha haftası geçmeden örnek gösterdiği Çan Termik Santrali'nde 2 kez patlama yaşandı, işçiler hayatını kaybetti. Biz Eskişehir'imizde aynı faciaları istemiyoruz” diye konuştu.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Çakırözer Alpu’da kurulmak istenen kömürlü termik santrale ilişkin yürütülen çevre mücadelesi için sonuçlanan hukuki kararları da hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Eskişehir'de çevre mücadelemizin çok sağlam bir hukuki dayanakları da var ama dinleyen yok! Enerji Bakanına ‘Mahkeme kararına uyun, projeden vazgeçin’ diyoruz, ‘Bize ulaşan mahkeme kararı yok’ diyor. Tüm Türkiye'nin sevindiği mahkeme kararlarını tanımadıklarını söylüyor. Siz ‘Yok’ da deseniz de ‘Ulaşmadı’ da deseniz o kararlar kapı gibi karşınızdadır. O kararlar ve daha gelecek olan yeni kararlar durduğu sürece oraya o santrali yapamazsınız. Hangi oyun çevrilirse çevrilsin Eskişehir'de belediyelerimiz, çiftçilerimiz, baromuz, sivil toplum örgütlerimiz yani tüm Eskişehirliler bu santrale karşıyız. Temiz hava, temiz su, bereketli topraklarımıza hep birlikte sahip çıkacağız.”

 

 

Yorumlar (0)