CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Türkiye'de her 4 işsizden 1'i üniversite mezunudur

CHP İstanbul Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU,İşsizlik sorunu, yıllardır söz verildiği halde çözülmek yerine her geçen gün daha da sömürülen konulardan biri olmaktadır.

Vekil Haberleri 28.02.2019, 10:47 28.02.2019, 10:47
CHP'li Sezgin Tanrıkulu:Türkiye'de her 4 işsizden 1'i üniversite mezunudur

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İşsizlik sorunu, yıllardır söz verildiği halde çözülmek yerine her geçen gün daha da sömürülen konulardan biri olmaktadır. 2002 yılında AKP tarafından işsizlikle mücadele edileceğine dair sözler verilmesine rağmen, işsizlik rakamları büyümekte ve oy kazancı hırsı ile bu sorunlar istismar edilmektedir.  AKP tarafından konunun istismar edildiği, konunun çözümüne yönelik politikalarının yetersiz kaldığı ve samimiyetten uzak olduğunu TÜİK verileri ve Sivil Toplum Kuruluşları verileri ispatlamaktadır.  

Türkiye'nin ekonomik açıdan büyüdüğüne dair son 16 yılda açıklamalar yapılmasına karşın, refah seviyesi yerine işsizlik  rakamları artmaktadır. Bağımsız Sağlık-Sen, Türkiye'de 4 milyona ulaşan ve sayıları her geçen gün daha da artan işsizlerin yüzde 25'nin yükseköğretim mezunlarından oluştuğunu açıklamıştır. Sendika Başkanı, iş bulmak için Türkiye'de iyi bir eğitim almanın artık yeterli olmadığını da ifade etmiştir. 

Bağımsız Sağlık-Sen, TÜİK'in yayımladığı işsizlik verilerini baz alarak hazırladığı raporda, 2018 Kasım ayı itibarıyla Türkiye'deki işsiz sayısının 3 milyon 981 bin kişiye ulaşarak 4 milyon işsiz sınırına geldiğini belirtirken; Türkiye'de son bir yılda 230 bin kişinin işsiz kaldığına dikkat çekilmiş ve aynı dönemde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının da 706 bin kişi arttığı vurgulanmıştır. Raporda 14-24 yaş grubundaki genç nüfustaki işsizlik oranının da 4.3 puan birden artarak yüzde 23.6'ya yükseldiğine işaret edilmiştir.  

TÜİK'e göre, Türkiye genelinde işsizlik yüzde 12.3'e yükselirken üniversite mezunlarındaki işsizlik oranı genel oranı da aşarak yüzde 13.1'e çıkmıştır. Üniversiteli işsizlerin yanı sıra mesleki ve teknik lise mezunlarındaki işsizlik oranı da geçen yıla göre 1.8 puan birden artarak üniversite mezunları seviyesine yükselmiştir. Rakamların da gösterdiği üzere Türkiye'de her 4 işsizden 1'i üniversite mezunudur. Bu durum içler acısı bir tabloyu ortaya koymaktadır. Eğitimli gençlerimizin iş bulamamış olması geleceğimiz açısından vahim bir tablodur. 

Genç işsizlik ve diplomalı işsizler oranı azalmak yerine artmaktadır. Her yeni doğan çocuğumuzun umutsuz ve işsiz yarınlarda yaşama olasılığı artmaktadır.  

Türkiye'de artan işsizliğin önüne geçilerek etkili ve somut politikaların belirlenmesi ve ivedi uygulanması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105' inci Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.  

Yorumlar (0)