CHP’li Şahin; ‘’Sayıştay Raporu, Şehir Hastaneleri Garabetini Bir Kez Daha Ortaya Koydu!’’

Sayıştay’ın 2019 yılı Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda şehir hastanelerinde yaşanan usulsüzlükler bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Vekil Haberleri 08.10.2020, 13:01
CHP’li Şahin; ‘’Sayıştay Raporu, Şehir Hastaneleri Garabetini Bir Kez Daha Ortaya Koydu!’’

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda tespit edilen 42 bulgunun 28’inin şehir hastaneleriyle ilgili olduğuna dikkat çekerek; ‘’Cumhuriyet tarihinin en büyük kara deliği olan şehir hastaneleri modeli olmasa hem sağlık sistemi daha iyi işleyecek hem de kamu zararı gerçekleşmeyecektir.’’ yorumunda bulundu.

Şehir Hastaneleri ile kamunun milyonlarca lirasının çöpe atıldığını ifade eden Milletvekili Fikret Şahin, ‘’Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda neredeyse Şehir Hastaneleri dışında başka bir şey yok. Toplam 42 bulgunun 28 tanesi şehir hastanelerinde yapılan usulsüzlüklerle ilgili. Bulguların %66’sının şehir hastaneleri ile ilgili olması bu modelin uygulamada ne kadar zor olduğunu ve kamunun ne denli zarara uğratıldığının en açık göstergesidir. Sözleşmeler gereği, şirketler tarafından tıbbı malzemelerin temin edilememesinden tutun da binaların geç tamamlanarak kamunun zarara uğratılmasına, boş binalara milyonlarca lira elektrik fatura ödenmesine ve parası ödenen fakat kayıp olan tıbbi cihazlara kadar, rapor baştan aşağı usulsüzlük, rant ve yolsuzluklarla doludur.’’ ifadelerini kullandı.

33 Milyon TL Kayıplara Karıştı

Sayıştay’a göre, Sağlık Bakanlığı’nın 33 milyon 507 bin TL ödenek üstü harcama yaptığına da değinen Şahin; ‘’Sağlık Bakanlığı birkaç müteahhitte milyonlarca liralık kira ödemesi yaparken bir yandan da bütçe üstü ödeme gerçekleştiriyor. Sayıştay raporuna göre, bu husus Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesine rağmen, 2019 yılı hesaplarına dair bakanlık tarafından herhangi düzeltici bir işlem tahsil edilmemiş, bu ödeme geriye dönük olarak muhasebeleştirilmemiştir. AKP iktidarı döneminde, Kamu Özel İşbirliği Modeliyle yapılmış olan şehir hastaneleri gerçekte şirket hastaneleri olup, en az 25 yıl boyunca vatandaş üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Hatta gelecek nesillerin sağlık bütçesini de dahi ipotek altına almaktadır. Bununla birlikte, ödenek üstü harcamalar da AKP iktidarı tarafından gizlenmektedir. Kamu kaynakları artık kamu sağlığı için harcanmalı ve şehir hastaneleri ticarethane statüsünden kurtarılarak, devlet hastanesi statüsüne kavuşturulmalıdır.’’ dedi.

Yorumlar (0)