CHP'li Özgür Özel :Bizi bir arada tutan cumhuriyetimizin kurucu değerlerini ödünsüz savunmaya devam edeceğiz

5 Şubat 1937’de laiklik ilkesi anayasaya eklenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel niteliklerinden biri haline gelmiştir.

Vekil Haberleri 05.02.2019, 10:36 05.02.2019, 10:36
CHP'li Özgür Özel :Bizi bir arada tutan cumhuriyetimizin kurucu değerlerini ödünsüz savunmaya devam edeceğiz

5 Şubat 1937’de laiklik ilkesi anayasaya eklenerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel niteliklerinden biri haline gelmiştir. Laiklik ilkesi sadece din ve vicdan özgürlüğünü değil, ifade ve düşünce özgürlüğünü de garanti altına almaktadır ve bu topraklarda barış içinde bir arada yaşayabilme idealinin temelini oluşturmaktadır.

1937 yılında anayasamıza da dahil edilen laiklik ilkesi, yıllar içinde farklı kesimler tarafından idrak edilememiş ve belli çevreler tarafından siyaseten karşıt durmaları gereken bir kavrammış gibi kullanılmıştır. Ancak, yakın tarihimiz laiklik ilkesine duyduğumuz ihtiyacın her geçen gün anlaşılmasına neden olan kötü olaylarla doludur.

Ülkemiz, son olarak 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte laiklik ilkesinden uzaklaşılmış olmanın sonuçlarını çok ağır bir biçimde yaşamıştır. Devlet kadrolarının liyakate göre değil, doğrudan siyasi otorite tarafından dini bir gruba yakınlıkları gerekçe gösterilen bir gruba teslim edilmiş olmasının bedelini, ülkemiz 251 yurttaşımızın şehit olduğu bir darbe girişimiyle ödemiştir.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak laiklik ilkesinden uzak duran siyasi kadroların dahi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sımsıkı sarıldığı bir ortamda, laiklik ilkesinin önemini ısrarla anlatmaya, din, vicdan ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için çaba göstermeye, bizi bir arada tutan cumhuriyetimizin kurucu değerlerini ödünsüz savunmaya devam edeceğiz.

 

Özgür ÖZEL

Manisa Milletvekili

    CHP Grup Başkanvekili

Yorumlar (0)