CHP'Lİ ORHAN SARIBAL: ERZİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal: “Narenciye üreticilerinin sorunlarına acil önlem alınmalıdır.”

Vekil Haberleri 03.11.2018, 11:06 03.11.2018, 11:06
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL: ERZİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Erzin’de doludan zarar gören narenciye bahçelerini gezen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, üreticinin borçlarını ödemeyecek duruma geldiğini belirterek, “Büyük bir verim kaybı var. Üretici tüccardan aldığı avansı ödemeyecek durumda. Bölge bir an önce afet bölgesi ilan edilmelidir. Bölge üreticisi ve tüccarları bir an önce rahatlatılmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bir hafta önce dolu felaketi yaşayan ve bu nedenle bahçeleri zarar gören Hatay’ın Erzin ilçesini ziyaret etti.

Sarıbal, Hatay’ın Erzin ilçesi temasları sırasında Erzin Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin ve yönetim kurulu üyelerini, Erzin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünü, Erzin Dörtyol Sulama Birliği’ni ayrı ayrı ziyaret etti. Sarıbal’a, bu ziyaretlerinde, Tarım ve Çevre Sorunlarından sorumlu CHP Hatay İl Başkan Yardımcısı Leyla Sakaroğlu, CHP Erzin İlçe Başkanı Mehmet Akif Özer ve parti teşkilatından üyeler ile üreticiler de eşlik etti.

Dolu nedeniyle zarar gören narenciye bahçelerini gezen ve üreticilerle görüşen Sarıbal, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Maalesef ziyaret ettiğim bahçelerde inanılmaz bir dolu zararı oluşmuş. Meyveler ya dalında veya yere dökülerek zarar görmüş. İlk incelemelere göre 48 bin dekar narenciye bahçesinin doludan zarar gördüğü tespit edilmiş. Tespiti yapılmayan bahçelerle birlikte zarar gören alanların 55-60 bin dekara ulaşması bekleniyor. Bahçelerin bazıları yüzde 10 civarında bazıları ise yüzde 100 zarar görmüş. Dolu nedeniyle hem kalite kaybı oluşmuş hem de verim düşmüş durumda.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Verim düştüğü için üretici ürününü ucuza satmak zorunda kalmış. Oluşan zarar nedeniyle bahçe sahipleri tüccardan aldığı avansı ödeyemeyecek durumda. Bölge bir an önce afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı, İlçe Tarım ile Ziraat Odasının gönderdiği raporu dikkate almalıdır. Bölge üreticisi ve tüccarları bir an önce rahatlatılmalıdır.”

ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENMELİDİR

Üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bu durumda ödenemeyeceğini belirten Sarıbal, “Üretici yaralarını saramaz, borçlarını ödeyemez haldedir. Bakanlık ivedi bir şekilde karar alarak üreticilerin borçlarını faizsiz erteleme kararı almalıdır. Bunu yapmadığı takdirde üretici borç sarmalına girerek bahçesini satmak zorunda kalacak veya bakım masraflarından kaçınacaktır. Borç erteleme sadece bu yılı değil gelecek yılı da kurtarmaya yönelik bir adım olacaktır” dedi.

TARSİM BÖLGEYE HEMEN İNTİKAL ETMELİ

Üreticilerin Tarsim (Tarım Sigortaları Havuzu Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz) konusunda şikayetçi olduklarını belirten Sarıbal, şunları kaydetti:

“ Tarsim’in oluşan dolu zararından bir hafta sonra bölgeye gelip zarar tespit yaptığını öğrendim. Üreticilerimiz Tarsim’in zarar tespitinin geç yapmasından, eksperlerin zararı düşük göstermesinden ve ödemelerin geç yapıldığından yakınıyorlar. Çok haklılar. Bu gibi afet yaşayan bölgelerimizde hassasiyetin yüksek tutulması gerekiyor. Bir de sigorta yaptırmayan üreticilerimiz var. Onların hiçbir şekilde yaralarını saracak bir sistem yok. Bakanlık tarafından afet ilan edilen bölgelerde, Tarsim kapsamında olmayan üreticiler de Tarsim kapsamına alınarak zararları karşılanmalıdır.”

İMAR BARIŞINA BAŞVURAN ÜRETİCİLERİMİZE KOLAYLIK SAĞLANMALI

Üreticilerin son bir yılda girdi fiyatlarındaki yüzde yüzlük artışın yanında bir de İmar Barışına başvuru yaparak ikinci bir borç ödemesi yaptıklarını hatırlatan Sarıbal; “Üreticilerimizin yüzde yüzün üzerinde artan girdi maliyetlerine rağmen üretimden vazgeçmedi. Dolu zararı nedeniyle mağdur durumdadır. Üreticilerimizin İmar Barışı kapsamı içinde yer alan borçlarının ertelenerek yıllara yayılması sağlanmalıdır” dedi.

GELECEK YIL İHRACAT ZORA GİRER

Üreticilere yardım edilmemesi durumunda önümüzdeki dönem narenciye bahçelerinde gerekli bakımlarını yapamayacağını ifade eden Sarıbal; “Üreticilerimiz bahçelerine bakım yapamayacak durumdadır. Önümüzdeki yıl yapılamayan bakımlardan dolayı verim kaybı yaşanacaktır. Bu da ihracatını yaptığımız narenciye verim ve gelir kaybına neden olacaktır. Buradan bir kez daha bakana ve bakanlık bürokratlarına sesleniyorum. Bir an önce gelin üreticilerimizin derdini çözün. Çözmezsiniz bu işin sorumluğu sizin sırtınızdadır” dedi.

Yorumlar (0)