CHP'li Necati Tığlı'dan '5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'mesjı

Kadının toplumun tüm kesimlerinde varolması gerektiğine inanan Mustafa Kemal Atatürk 1 Aralık 1923 tarihinde İzmir’de yaptığı bir konuşmada “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” demiştir.

Vekil Haberleri 05.12.2018, 09:47 05.12.2018, 09:47
CHP'li Necati Tığlı'dan '5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'mesjı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Necati Tığlı, “Eğitimde, kültürde, sanatta, sağlıkta, sanayide, siyasette, sokakta yani erkeğin olması gereken her alanda olması gereken kadınlar, değiştirilen şartlar ile birlikte adeta eve hapsedilmekte, hedef gösterilmektedir. Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu 2017 Raporu’na göre Türkiye, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinde 144 ülke arasında 128’nci sırada. Türkiye’de 2 milyon 600 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Bunların 2 milyon 200 bini kadın. Kadın okumazsa, çocuk okumaz, kadın eğitim almazsa, çocuk eğitim almaz. Çağdaş, aydınlık, modern ve gelişmiş bir Türkiye istiyorsak, kadın toplumun her alanında olmalıdır.” dedi.

 

Türk Kadınları 84 yıl önce Seçme ve Seçilme Hakkı Kazandı

Türk Kadını, Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisini, 5 Aralık 1934 tarihinde elde etmiştir ve bu tarihten beri milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur diyen Tığlı, “Aynı hakları, Fransa’da ki kadınlar 1944’te İtalya, Japonya ve Hırvatistan’da ki kadınlar 1945’de Yunanistan’da ki kadınlar 1949’da Manoca’da ki kadınlar 1962’de İsviçre’de ki kadınlar 1971’de kazanmışlardır. 2018’de yapılan Genel Seçimlerde 104 kadının Milletvekili seçilmesi, 84 yıl önce bu hakkı kazanmış kadınlarımız için yeterli değildir. Kadın ekonomide, toplum yaşamda, özgürlüklerde, siyasette ne kadar güçlü olursa ve ne kadar katkı sağlarsa Türkiye o kadar zengin ve güçlü olur.” dedi.

 

CHP’li Tığlı, “Eylem ve söylemlerle birlikte ötekileştirilen kadın, tecavüze, istismara, şiddete maruz kalmaktadır. Kadının giyiminden, gülüşünden tahrik olmanın meşrulaştırıldığı böyle bir ortamda kadın cinayetleri her geçen gün artmaktadır. 2003 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 83 iken 2017 yılında bu sayı 409 olmuştur. 2018 yılının on aylık döneminde en az 363 olmuştur. 2003 ile 2017 yılları arasındaki verilere baktığımızda 14 yılda yaşanan artış yaklaşık % 392 olmuştur.” dedi.

 

Görüldüğü gibi her geçen gün kadın cinayetleri, tecavüz ve şiddet artıyor. Eğer 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun etkin uygulanmış olsaydı bu veriler bu kadar yükselmeyecekti diyen Tığlı, “2018 Mayıs ayında öldürülen Şule ÇET ile ilgili soruşturmada zanlıların birkaç defa gözaltına alınıp bırakılması, savcı değişiklikleri davada yaşanan hukuksuzluğu gözler önüne sermiştir.  Davaya atanan 3’ncü savcının talimatıyla zanlılar önce gözaltına alınmış sonra da tutuklanmışlardır. Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Adli Tıp Kurumu’nun bu ölümün nasıl gerçekleştiğine dair çelişkili raporlar hazırlaması ve ölüm nedenini belirleyememesi akıllarda her zaman soru işareti bırakacaktır.” dedi.

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Kadınlarımızın 84 yıl önce bugün kazandığı seçme ve seçilme hakkının yıl dönümünde Zübeyde Hanımı, Gördesli Makbule’yi, Halide Edip Adıvar’ı, Erzurumlu Kara Fatma’yı, Şerife Bacı’yı, Sabiha Gökçen’i, Türkan Saylan’ı, Şule Çet’i Rahmetle anıyorum. Direnen Cumartesi Annelerini ve hakları için mücadele eden tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)