CHP'Lİ MAHMUT TANAL:PIRLANTADAN ALINMAYAN VERGİ, ADALETE ERİŞİMDEN DE ALINMAMALI

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını teklif ederek, avukatların hukuki hizmetlerinden katma değer vergisi alınmamasını istedi. Tanal, “Halkın hak arama özgürlüğünün önemi ve bu özgürlüğün ek mali yükümlülüklerle kısıtlanarak adalete erişimin engellenmesinin ortadan kaldırılması için avukatlık hizmetlerinden alınan KDV oranı kaldırılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 01.11.2018, 10:30 01.11.2018, 10:30
CHP'Lİ MAHMUT TANAL:PIRLANTADAN ALINMAYAN VERGİ, ADALETE ERİŞİMDEN DE ALINMAMALI

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, avukatlardan alınan yüzde 18’lik KDV’nin alınmaması için harekete geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Kanun Teklifi vererek, savunmanın KDV’den muaf olmasını isteyen Tanal, halkın üzerine yük olan ve adalet aramayı bir nevi paralı hale getiren söz konusu uygulamanın kaldırılması gerektiğini kaydetti. Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun Avukatlığın Mahiyeti başlıklı 1’inci maddesi şöyledir: ‘‘Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.’ Bağımsız savunmayı temsil eden avukatların mesleki icrası aynı zamanda bir kamu görevi ve kamu menfaati gayesi taşımaktadır. Sosyal devlet anlayışı gereği, adalete ulaşmak isteyen, savunmaya ihtiyaç duyan, hak arayan herkesin adalete erişimdeki engel olan KDV’nin kaldırılması gerekmektedir. Üstelik  konuyu sadece, avukatları ilgilendiren ekonomik bir sorun değildir. Asıl üzerinde durulması gereken, halkın hak arama özgürlüğünün önemi ve bu özgürlüğün ek mali yükümlülüklerle kısıtlanarak adalete erişimin engellenmesidir. Sağlık hizmetlerinde yüzde 8 olan KDV oranı, yat, tekne, pırlanta, elmas gibi ürünlerde ise sıfır olan KDV oranı, kamu hizmeti niteliğinde olan avukatlık hizmetinde yüzde 18 olarak uygulanmaktadır. Söz konusu durum avukatlığın kamu hizmeti yönünü zayıflatmaktadır. “ Tanal’ın verdiği Kanun Teklifi metni ise şöyle;

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 6’ıncı bölüm 17’nci maddesi 4’üncü fıkrasına aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.

“Avukatlık Kanunun 168. Maddesi doğrultusunda hazırlanan 3065 Sayılı Asgari Ücret Tarifesinde ifade edilen hizmetler vergiden müstesnadır.”

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığınca yürütülür.

Yorumlar (0)