CHP’li Karasu: İnşaat sektörü iflasa sürükleniyor

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, gelir vergisi kanunu kapsamında bazı kalemlerdeki tevkifat nispeti ile kurumlar vergisi kapsamında bazı kesinti oranlarında yapılan düzenlemelere tepki gösteri.

Vekil Haberleri 05.02.2021, 13:36
CHP’li Karasu: İnşaat sektörü iflasa sürükleniyor

3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre, gelir vergisi kanununun 42. maddesi kapsamına giren işler dolayısıyla, bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedellerinden ilgili Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 3 olarak uygulanan tevkifat oranı yüzde 5’e çıkarıldı.

Kararla, kurumlar vergisi kanununun 15. ve 30. maddesi kapsamında gelir vergisi kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleriyle ilgili olarak yapılan hakediş ödemelerinden yüzde 3 oranında yapılan kurumlar vergisi kesinti oranı da yüzde 5’e yükseltildi.

Söz konusu kararı eleştiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu sektörün hali hazırda zor durumda olduğunu vurgularken, ‘’Girdi maliyetleriyle, faizle, pandemiyle boğuşan sektörü tamamen işlemez hale getirilecek’’ ifadelerini kullandı.

Ekonomik darboğazdan en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini kaydeden Karasu, ‘’Her gün birkaç inşaat firmasının piyasadan el çektiğine şahit oluyoruz. Sektöre destek olunması gerekirken ek vergiler hayata geçiriliyor. Yandaş müteahhitlerin milyarlarca liralık vergi borcuna af gelirken, ekonomideki başarısızlığın faturası binlerce firmaya kesiliyor. Sektörün geleceği için bu hatadan bir an önce dönülmeli’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi de veren Karasu, Oktay’a şu soruları yöneltti:

1- Söz konusu 3491 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı hangi gerekçe ile alınmıştır?

2- Mevcut ekonomik göstergeler ve pandemi nedeniyle hali hazırda darboğazda olan inşaat sektörü için alınan bu kararın, sektörü zor durumda bırakacağını düşünüyor musunuz?

3- Kamu ihalelerini topladığı tüm kamuoyu tarafından bilinen beş şirketin vergi borcunun affedildiği bir gerçeklikte binlerce firmaya daha fazla vergi yüklemenin gerekçesi nedir?

Yorumlar (0)