CHP'Lİ GÜRER: İKTİDAR, 'TERÖR BİTTİ' DİYOR AMA ŞEHİTLER GELMEYE DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, iki askerimizin donarak şehit olması, askeri birliklerdeki gıda zehirlenmeleri, bedelli askerlik gibi konulara değindi.

Vekil Haberleri 05.11.2018, 11:54 05.11.2018, 11:54
CHP'Lİ GÜRER: İKTİDAR, 'TERÖR BİTTİ' DİYOR AMA ŞEHİTLER GELMEYE DEVAM EDİYOR

Gürer, konuşmasında 2018 yılının en çok şehit verilen yıllar arasında yer aldığını belirtti. CHP olarak terörle mücadele konusunda iktidara her desteği verdiklerini ve bundan sonra da vermeye devam edeceklerini belirten Gürer, “Genelkurmay Başkanlığının hemen her gün açıklanan ‘Terörist etkisiz hâle getirildi’ açıklamaları, hava harekâtları, ‘Sınır ötesine teröristler çıkarıldı’ ifadelerine rağmen AKP döneminde en çok şehit verilen yıllardan biri de 2018 yılı oldu. En çok şehit 2016 yılında 723 askerimiz, polisimiz, güvenlik korucumuzun şehit olmasıydı. 2017 yılında 274 şehit, bu yıl ise ilk on ayda 197 şehidimiz var. Bizim askerimizin birinin daha şehit olmasına içimiz razı olamaz. ‘Terör bitti’ diye yalnız basın ve TV'lerde şehit haberlerinin sınırlanmasıyla terör bitmiyor. Terörle mücadelede yapılan her açıklamanın da önemi var. Teknolojinin ve tüm olanakların en üst düzeyde sağlandığı bir süreçte hâlen de sorunun varlığının, konunun tüm boyutlarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuşularak çözüm aranmasını kapsayacak biçimde değerlendirilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum” dedi. 

 

HAVA KOŞULLARI AÇIKLAMASI YETERLİ Mİ?

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a iki askerimizin donarak şehit olmasını nasıl yorumladıklarını soran Gürer, “Teknolojinin gelişmişliğinin yanında 2 askerin birden şehit olmaları kabul edilebilir mi? Bu süre içinde 2 asker için hava koşulları gibi bir tanımlama ile konunun açıklaması yeterli mi?” şeklinde sorular da yöneltti. 

 

ASKERİ DOKTORLAR OLMAYINCA…

 

Gazeteci Saygı Öztürk’ün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri hastanelerin kapatılması ve bu nedenle operasyonlarda görev alacak askeri doktorların da kalmamasını ve profesyonel asker alımlarında titiz davranılmadığı yönündeki eleştirilerini de gündeme getiren Ömer Fethi Gürer, bu konuda Milli Savunma Bakanı Akar’ın nasıl bir değerlendirme yapacağını merak ettiklerini söyledi. 

 

ASKERİ BİRLİKLERDE GIDA ZEHİRLENMELERİ 

 

Askeri birliklerde yaşanan gıda zehirlenmelerine de dikkat çeken CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Birliklerin gıda konusunda denetim ile ürün aldığı ve bu bağlamda düzenli denetimler yapıldığı bilinirdi. Örneğin Et ve Süt Kurumundan alınan etler daha iyi. Denetimler sonucu Sayıştay raporlarının da yansıttığı biçimde laboratuvarlarda analizlere uygun bulunmayan etler iade edilirdi. Nasıl oluyor ki bu kadar denetimin olduğu yerde, üstelik marka ürünler alındığı hâlde askerlerde zehirlenme meydana geliyor? Bu konuda bir zaaf mı var? Alımlarda bir sorun mu yaşanıyor? Bunların da değerlendirilmeye muhtaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

 

SAYIŞTAY RAPORLARI 

 

Konuşmasında askerlik süresinin kısaltılıp kısaltılmayacağını da soran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay raporlarında taşınmazların fiilî envanterlerinin çıkarılmamış olması ve muhasebe kayıtlarının gerçeği yansıtmaması, bilançoda yer alan maddi duran varlıklar hesabında taşınmaz mallar yönünden doğru ve güvenilir veri içermediği ifadeleri de dikkatimi çekti. Bunun yanında Millî Savunma Bakanlığının lojmanları bizim Niğde'nin Bor ilçesinde de yıkıldı. Bunların yapılışından belli bir süre sonra yıkılacak kadar sorunlu olması acaba bu yapıldığı dönemle ilgili bir soruşturmayı gerektirmiyor mu? 50 milyon 649 bin 739 metrekarelik bölümü mayından temizlemişsiniz. Bu alanlar ne için kullanılıyor? İlk başta anlatılırken tarıma açılacaktı, tarım alanı oldu mu buralar? Bunun yanında, Makina-Kimyayla ilgili sizin anlatımınızla benim KİT Komisyonunda bulunduğum süre içindeki anlatım örtüşmüyor. Makina-Kimyayla ilgili verilerin de iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü Makina-Kimya hurda ticaretinin dışında geçmiş, işlevinde değil” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)