CHP'li Gürer: Bakanlığın köylere yapılan halı sahalardan haberi yok

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halı sahalarda meydana gelen sakatlıklar ve ölümle sonuçlanan durumlara dikkat çekmek üzere Cumhurbaşkanı Yardımcılığına yazılı soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 24.01.2019, 09:41 24.01.2019, 09:41
CHP'li Gürer: Bakanlığın köylere yapılan halı sahalardan haberi yok

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, önergeyi yanıtlaması için Gençlik ve Spor Bakanlığına yönlendirdi. Bakanlık, topu Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) attı. TFF de halı sahalarda sağlık görevlilerinin bulunmamasının TFF’nin sorumluluğunda olmadığını açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde halı sahalar ile bu sahalarda olması gereken eğitmen ve sağlık görevlileri gibi konulara dikkat çekti. 

 

Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde kaç köy ve kasabada, halı saha olarak tanımlanan spor alanı, il özel idare ve spor bakanlığınca yaptırılmıştır? Toplam harcama tutarı nedir? Tamamı kullanılmakta mıdır? Halı saha olarak tanımlanan spor alanı bulunan yerlerde eğitmen ve sağlık görevlisi var mıdır?Niğde ilinde hangi kasaba ve köylerde adetleri ile dağılımlı kaç halı saha olarak tanımlanan spor alanı bulanmaktadır? Köy ve kasaba İsimleri ile nerelerdedir? Sorumluları kimlerdir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini, yanıtlanması için Gençlik ve Spor Bakanlığına yönlendirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bakanlıklarının yatırımları içinde yurtlar, gençlik ve spor tesislerinin yer aldığını belirterek, “ Futbola yönelik spor yatırımlarımız içinde stadyum, stat ve futbol sahaları bulunmakta olup halı saha yatırımı yer almamaktadır” dedi. 

 

Soru önergesindeki diğer konularla ilgili olarak TFF’den alınan yanıtları açıklayan Bakan Kasapoğlu,  Soru önergesinde yer alan diğer hususlarla ilgili olarak ise özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip özerk bir kuruluş olan Türkiye Futbol Federasyonundan alınan cevapları iletti. TFF’den Gençlik ve Spor Bakanlığına verilen yanıtta ise şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Futbol Federasyonu Hah Sahaların Denetimi Ve Sınıflandırılması Hakkında Genelge'nin 1. Maddesi uyarınca, TFF, Türkiye genelinde özel kişilerin mülkiyetinde bulunan halı sahalara ilişkin standartların belirlenmesi, halı sahaların futbol oynamaya elverişlilik bakımından, sportif kriterler uyarınca denetimi, yeterliliklerine göre sınıflandırılması, halı sahalar için yeterlilik belgesi verilmesi ve bu belgelerin yenilenmesi konularında yetkilidir. Başvuruda bulunan halı sahaların sadece fiziki olarak futbol oynamaya elverişli olup olmadığının sertifikasyonu ve sınıflandırılması TFF tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple halı sahalarda eğitmen ve/veya sağlık görevlisinin bulunup bulunmadığı TFF'nin bilgisi dâhilinde değildir.”

 

NİĞDE GENELİNDE HALI SAHA SAYISI 9…

 

Bu arada Gençlik ve Spor Bakanlığı Niğde’deki halı saha sayılarıyla ilgili soruyu da yanıtladı. Bakanlıktan verilen bilgiye göre Niğde’de 5’i Niğde merkez, 2’si Bor’da ve 1’er adet de Çamardı ve Altunhisar ilçelerinde olmak üzere 9 halı saha tesisinin bulunduğu bildirildi. 

 

BAKANLIĞIN HABERİ YOK

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusuna verilen yanıttan anlaşıldığı üzere Bakanlığın ve Federasyonun devlet tarafından köylerde yapılan halı sahalardan haberdar olmadığını, köylerde yaptırılan ve spor eğitmeni ile sağlık görevlisi  bulunmayan spor alanlarının kontrol dışı olduğunun  bu yanıtla görüldüğünü belirtti.

 

Gürer, halı sahalardaki spor müsabakalarının kontrolsüz bir şekilde yapıldığına dikkat çekerek, “Bu spor alanlarında sakatlanmalar sıklıkla yaşanmaktadır. Bu nedenle, bu sahalarda mutlaka sağlık görevlisi  ve spor eğitmeni bulundurulması gerekmektedir. Köyde bu alanı yapmış olmak bununla ilgili gereken düzenlemeyi de sağlamakla olur. TFF, yalnız özel değil devletin köylerde yaptığı sahaları da denetlemeli ve Bakanlık, spor yapan gençler için köylerdeki  spor alanlarına eğitmen ve sağlık görevlisi sağlamalıdır” dedi. 

 

 

Yorumlar (0)