CHP’Lİ DURMAZ’DAN “KIZ ÇOCUKLARINI YOK SAYAN” PROJEYE TEPKİ!

CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Devlet desteğiyle düzenlenen bir bilim projesinin kız öğrencilerin başvurusuna açık olmayışını yazılı bir önergeyle TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 13.01.2020, 11:05 13.01.2020, 11:13
CHP’Lİ DURMAZ’DAN “KIZ ÇOCUKLARINI YOK SAYAN” PROJEYE TEPKİ!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafında desteklenen Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin “ ufukta bilim var “ projesi için başvuru koşullarında erkek öğrenci olma şartı konulmuş, proje kız çocuklarının başvurusuna kapatılmıştır. İlgili proje tanıtım afişin de de bu ibare açıkça belirtilmiştir.

CHP’li Durmaz” Bilim Projesinde Kız Çocukları Yok Sayıldı! “

Konuyu yazılı bir önergeyle TBMM gündemine taşıyan Durmaz, devlet kurumlarınca desteklenen bir bilim projesinin kız çocuklarının başvurusuna kapalı olmasının;  insan haklarına, eşitlik ilkesine ve bilimin evrenselliğine aykırı olduğunu, bu ayrımı yapan bir kurumun bilim üretme biçiminin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Önergeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle veren Durmaz, “bilim projesine katılmada cinsiyet ayrımı yapan kurumun bilim üretme biçimi sorgulanmalı ve kuruma sağlanan devlet desteği çekilmelidir. Bu projeden yola çıkarak ilgili derneğin diğer faaliyetleri de incelenmelidir.  ” dedi.  

 

Önergede yer alan sorular şöyle;

1-      Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin “ufukta bilim var” projesinin amaç ve kapsamı, uygulama detayları nelerdir?

2-      Lider Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin bugüne kadar yaptığı hangi çalışmalara bakanlık desteği verilmiştir?

3-      Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ve İstanbul Kalkınma Ajansının ilgili projeyi desteklediği bilgisi doğru mudur?

4-      Projeye destek veren diğer kurumlar hangileridir?

5-      Projenin tanıtım afişinde, erkeklere yöneliktir ibaresi bulunmaktadır. Projenin sadece erkek öğrencilerin başvurusuyla sınırlandırıldığı bilgisi doğru mudur?

6-      Bir bilim projesinde kız öğrencilerin dışarıda tutulmasının nedeni nedir?

7-      Bilimsel gelişimi hedefleyen bir projede neden cinsiyet sınırı konulmuştur?

8-      Bakanlığını destek verirken projenin sadece erkek öğrenciler için olduğu bilgisine sahip midir?

9-      Sadece erkek öğrencilerin başvurusuna açık bir proje devlet kurumlarınca desteklenmeye devam edecek midir?

10-   Derneğin faaliyetlerinde cinsiyet ayrımı yapmasının çocukların psikolojik ve sosyolojik gelişimine olumsuz etkilerini araştırmayı düşünüyor musunuz?

11-   Devletçe desteklenen bir kurumun cinsiyet ayrımı yaparak bilim üretmeye çalışması doğru mudur? İlgili kurum hakkında idari soruşturma ve inceleme yapmayı planlıyor musunuz?

12-   Bilimsel projede cinsiyet sınırlaması getiren bir derneğin çalışma yapısını ve bugüne kadar uygulanan projeleri incelemeyi düşünüyor musunuz?

Yorumlar (0)