CHP’li Çakırözer komisyonda uyardı: “Komisyon sansür için değil, özgürlük için kurulsun”

Mecliste Dijital Mecralar Komisyonu’nun kurulması kararı alındı. CHP’li Utku Çakırözer “Komisyon sansür için, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması için değil, özgürlükler için kurulmalı” dedi.

Vekil Haberleri 17.07.2020, 15:08
CHP’li Çakırözer komisyonda uyardı: “Komisyon sansür için değil, özgürlük için kurulsun”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen mini torba teklifine yapılan ekleme ile Meclis’te Dijital Mecralar Komisyonu’nun kurulması kararı alındı. CHP’li Utku Çakırözer komisyon sansür için, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması için değil, özgürlükler için kurulmalı” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen mini torba teklifine yapılan ekleme ile Meclis’te Dijital Mecralar Komisyonu’nun kurulması kararı alındı. Sosyal medya, internet ve bilişim konularının ele alınacağı komisyon teklifinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Milletveki Utku Çakırözer, “Türkiye’de sosyal medyanın sınırlanması, denetim altına alınmasının tartışıldığı bir dönemde bu komisyonun kurulması kararını getirdiniz. Eğer bir komisyon kurulacaksa komisyon sansür için, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması için değil, özgürlükler için kurulmalı” diye konuştu. 

'DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ORTAMINI KORUMALIYIZ'

Komisyonun amacının sansür, ifade özgürlüğünün sınırlanması değil, demokrasi ve özgürlük ortamının korunması olması gerektiğini söyleyen Çakırözer; “Bizler tabii ki dijital hayata ilişkin bir komisyonun Mecliste ihtisas komisyonu olarak kurulmasını önemsiyoruz. Çünkü dijital teknoloji bizim hayatımızın bir parçası” dedi. 

Komisyon kurulurken çalışma ilkelerinin demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin korunması olması gerektiğini vurgu yapan Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:  “Sosyal medya, dijital hayat demokrasinin bir parçası. Dünyayla haberdar oluyoruz. Türkiye’de en ücra köşedeki bir insan cep telefonundan attığı mesajla Türkiye'nin gündemi olabiliyor. Birçok sorunu çözebiliyoruz. Hayatın gerçeği olan birçok mesele bir mesajla, bir Twitter paylaşımıyla, bir Instagram paylaşımıyla hepimizin saatlerce yapacağı konuşmanın önüne geçebiliyor. Onun için bu komisyon kurulurken bakış açısı, komisyonun çalışma ilkeleri demokrasi olmalıdır. Komisyonun amacı ‘Özgürlükleri nasıl engelleriz, nasıl kısıtlarız?’ değil; tam tersine ‘Özgürlükleri nasıl koruruz, başta ifade özgürlüğü olmak üzere biz bunun nasıl korunmasını sağlarız?’ olmalıdır.”

'YÜZBİNLERCE İNTERNET SİTESİ VE SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM YOK'

Çakırözer, Türkiye’de televizyon kanallarına, gazetelere ve internet sitelerine yönelik cezaları hatırlatarak, Türkiye’nin 2019 yılı ifade özgürlüğüne ilişkin raporunda yer alan rakamları paylaştı. Türkiye’de sosyal medyaya, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına ve içerik kaldırılmasına ilişkin baskı ve engellemelerin olduğunu dikkat çeken Çakırözer, “İfade özgürlüğü konusunda 2019 yılı sonuna kadar 408 bin 494 web sitesine erişim engellenmiş durumda. 130 bin URL adresine, 7 bin Twitter hesabına, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna, 6.200 Facebook içeriğine erişim engellenmiş durumda” diye konuştu.

Yorumlar (0)