CHP'li Başevirgen:Et Süt Kurumu Bu İhaleyi Hangi Şirkete Peşkeş Çekmiştir?

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen 27 Eylül 2018 tarihinde, 24 saatten kısa bir sürede ilan edilip tamamlanan 7500 ton et ihalesini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 10.10.2018, 14:00 10.10.2018, 14:00
CHP'li Başevirgen:Et Süt Kurumu Bu İhaleyi Hangi Şirkete Peşkeş Çekmiştir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri ile Anayasa’nın 98. maddesi gereğince aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim. 10.10.2018

 

                                                                                                         

Bekir BAŞEVİRGEN

                                                                                                          Manisa Milletvekili

 

Bakanlığınıza bağlı Et ve Süt Kurumu tarafından 27 Eylül öğlen saatlerinde yayınlanan ilanda 300 tır “Taze/Soğutulmuş Kemiksiz Sığır Eti İthalatı Gümrükleme Hizmet Alımı” yapılacağı belirtilmiştir. Ancak söz konusu ilanın metninde son teklif verme günü 28 Eylül olarak gösterilmiştir. Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13. maddesinde hangi usullerde, ilanların kaç gün öncesinden yapılması açık bir şekilde belirtilmiştir. Kamu İhale Kanunu’nun 13. maddesinde, her halde en az 7 gün önce ilana çıkması öngörülmüştür. Bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanınabilmesi için getirilen bu düzenlemeye karşın Et ve Süt Kurumu söz konusu ihalede 24 saat bile ilan süresi tanımamıştır. Bu sürenin ihaleye katılmak isteyen firmaların tekliflerini hazırlamaları için yeterli bir süre olmadığı ve rekabet ilkelerine aykırılık yarattığı ortadadır.

 

Bu konuyla ilgili olarak;

 

  1. Ülke genelinde son 1 yılda yapılan sığır eti üretimi toplam kaç kilogramdır? Bu üretimin ne kadarlık bir kısmı ithalat sonucu ülkemize gelmiş büyükbaşlardan yapılmıştır?

 

  1. Türkiye’de kişi başına yıllık et tüketimi 37,3 kg olup; bu oranın 42,8 kg’lık dünya ortalamasından bile düşük olduğu bilinmekte iken Bakanlığınız tarafından vatandaşlarımızın ete ulaşabilmeleri için ne tür önlemler almayı düşünmektesiniz?

 

  1. 27 Eylül’de ilana çıkan söz konusu ihale için toplam kaç firma başvurmuştur? İhaleyi alan firmanın verdiği teklif ile ihalenin değeri arasındaki fark kaç Türk Lirasıdır?

 

  1. Kanun isteklilerin teklif verebilmesi için en az 7 günlük bir süre öngörmüşken, Et ve Süt Kurumunun söz konusu ihale için 1 günlük süre öngörmesinin sebebi nedir?

 

  1. Et Süt Kurumu ’nun söz konusu ihale için yayınlanan ilanın 1 günlük süresinin firmaların başvurması için yeterli olmadığı ortada iken ihaleye başvuran ve alan firmanın/firmaların bu ihaleden nasıl bilgileri olmuştur?

 

  1. Söz konusu ihalede bahsi geçen 300 tır sığır eti ne zaman Türkiye’ye girmiştir? Söz konusu ihalede bahsi geçen 300 tır sığır eti hangi ülkeden ithal edilmiştir?

 

  1. Söz konusu ihalede bahsi geçen 300 tır sığır etinin ihale edilmeden önce piyasaya sürüldüğü iddiaları doğru mudur?

 

 

Yorumlar (0)