CHP’li Başevirgen’den Çiftçiye Uygulanan Ticari Faize Tepki

Bakanlar Kurulu’nun tarımsal kredilerde faiz oranının %8 olmasına ilişkin kararına karşın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye %23-24 gibi ticari kredi oranları ile kredi kullandırması meclis gündemine taşındı.

Vekil Haberleri 07.08.2019, 10:14
CHP’li Başevirgen’den Çiftçiye Uygulanan Ticari Faize Tepki

Konu ile ilgili soru önergesi veren CHP Manisa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen “Çiftçinin borç batağında olduğunu ve bu durumun da ülke tarımını ciddi şekilde etkilediğini” kaydetti.

Konu ile ilgili meclis başkanlığına sunduğu önergesinde çiftçiye uygulanan yüksek faizler konusunda herhangi bir indirime gidilip gidilmeyeceğini soran Başevirgen yaptığı açıklamada: “Şu güzel coğrafyada, Türkiye tarımının geldiği nokta ortada. Son 17 yılda 3.4 milyon hektarlık alan çiftçilerimiz tarafından terkedildi. Bugün ithalata ayırdığımız bütçe, çiftçiye ayırdığımız destek miktarının kat be kat fazlası. Bu paraları, çiftçiyi ve tarımı desteklemek ve geliştirmek için kullanmamız şart. İthalata değil çiftçiye yatırım önceliğimiz olmalı." dedi.

"Devlet Çiftçiden Kanunsuz Şekilde Faiz Alıyor"

Çiftçilerin, bir yandan maliyet artışları ile mücadele ederken diğer yandan da tarımsal kredilerdeki faiz oranlarının yüksekliği ile iyice çıkmaza girdiğine dikkati çeken Başevirgen, "Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerimize %23-24 faiz oranı ile kredi kullandırıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye yüzde 4 ile 8 arasında kullandırılması gereken indirimli tarımsal krediler bile kanunlara aykırı bir şekilde ticari faiz oranıyla kullandırılıyor. Yüksek faiz uygulamasından dolayı çiftçinin borcu katlanırken, bu durum tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor." dedi.

"Hükümet Çiftçinin Hiç Bir Kanayan Yarasına Merhem Olamamıştır"

Meclisin tatile girmesinin ardından, çiftçilerle sık sık bir araya geldiğini belirten CHP'li vekil, "Görüştüğüm çiftçilerimizin en önemli sorunları hep üç başlık altında toplanıyor. Bunlar tarım teşviklerinin yetersizliği, teşvik ödemelerinin geç yapılması ve tarımsal kredilerdeki faiz oranlarının yüksekliği. Kullanılan toplam tarım kredisi miktarı 108 milyar TL. Batık krediler ise 4,5 milyar TL'ye ulaştı.

Tarım Kredi Kooperatifleri ise Bakanlar Kurulu kararına aykırı olarak tarımsal kredileri, ticari kredi faiz oranından çiftçiye veriyor. Çiftçinin beli zaten bükülmüş. Ürünleri para etmeyen çiftçi bir de kanunsuz faiz yükü altında eziliyor." dedi.

CHP'li Başevirgen, tarımsal kredileri çiftçiye ticari faiz oranıyla kullandıran Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Merkez Bankasının ardından faizlerde indirime gitmesini beklediklerini, bu oranın yeniden Bakanlar Kurulu kararına uygun olarak %4 - %8bandına çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)