CHPLİ AĞBABA: “CEZAEVLERİNDE KOLONYA BİLE YASAK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin binlerce mahkum ve ailesinin duygularıyla oynamayı bırakarak söz verip unuttuğu infaz düzenlemesini meclise getirmesini istedi. Ağbaba, cezaevlerinde Koronavirüsün çok daha hızlı yayılacağını ifade ederek hasta,yaşlı ve bakıma muhtaç  mahpusların tahliye edilmesi,çocuklu annelerin de cezalarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Vekil Haberleri 19.03.2020, 14:42
CHPLİ AĞBABA: “CEZAEVLERİNDE KOLONYA BİLE YASAK”

BU İDDİALARIN GÜNDEME GELMESİ BİLE TÜRKİYE İÇİN UTANÇ VERİCİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Cezaevleri izleme ve inceleme komisyonu sözcüsü Veli Ağbaba TBMM Genel Kurulu’nda cezaevleri ile ilgili çarpıcı gerçekleri gündeme getirdi.Koronavirüs konusunda cezaevlerinin görmezden gelinmesini eleştirdi.Konuşmasının başında, basın yayın organlarında da yer alan ölüm orucundaki Mustafa Koçak’a işkence yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Ağbaba; “İzmir Şakran Cezaevinde ölüm orucunda bulunan Mustafa Koçak'la ilgili, avukatlarının ve ailesinin dile getirmiş olduğu iddiaları Meclisin dikkatine sunmak istiyorum. Adil yargılama hakkı olmadığı iddiasıyla ölüm orucuna başlayan Mustafa Koçak'a ağır işkenceler yapıldığıyla ilgili çok ciddi iddialar var. Bu dönemde böyle bir iddianın gündeme gelmesi bile Türkiye açısından utanç vericidir. İnsan Hakları Komisyonunun cezaevi alt komisyonu bu cezaevinde inceleme yaparak mutlaka bu olayları araştırmalıdır.Cezaevi komisyonu, maalesef, geçmişte olduğu gibi zaman zaman sadece siyasi iktidarın talimatıyla hareket etmektedir.Ancak bu iddialar araştırılarak kamuoyu bilgilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.


250 CEZAEVİ GEZDİK,MECLİSTE İLK KEZ HASTA MAHPUSLAR RAPORU HAZIRLADIK
Mecliste, cezaevini bilen birkaç kişi sayılacaksa onlardan birinin kendisi olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba “Cumhuriyet Halk Partisi cezaevi komisyonu olarak yaklaşık 250 cezaevi gezdik ve herhâlde Mecliste ilk kez hasta mahpuslarla ilgili bir rapor yazdık. Hasta mahpusların hiç diline, dinine, ırkına, siyasi görüşüne bakmadan, şu anki Grup Başkan Vekilimiz sevgili Özgür Özel ve Muğla Milletvekilimiz Nurettin Demir'le birlikte bir hasta mahpus raporu hazırladık ve bunu kamuoyunun dikkatine sunduk. Cezaevi psikolojisi en ağır yerdir. Hasta mahpusların  psikolojisi ağırdır. Hem cezaevi hem hastalık bir araya gelince  psikolojinin ne kadar ağır olacağını sizlerin takdirine bırakıyorum” dedi.


AKP’YE AÇIK ÇAĞRI
“Türkiye'de 355 cezaevi var, 282 bin mahkûm var, bunlar mahkeme yoluyla girmiş. Bir de sınavla giren mahkûmlar var yani infaz koruma memurları ve çalışanlar, onların da sayısı 70 bin” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ Şu anda İnsan Hakları Derneğinin açıklamalarına göre 1333 tane mahpus var, 459'u ağır hasta. Annesinin cezası nedeniyle 1000'e yakın çocuk cezaevinde bulunmakta. Cezaevinde bulunan mahpusların tamamı, AKP'nin gündeme getirdiği, ama maalesef bir türlü Meclis gündemine getiremediği! infaz düzenlemesi ya da ceza indirimini bekliyor. Binlerce mahkûmun, onların ailesinin duygusuyla oynanıyor. Buradan açık çağrı yapıyoruz. Getirecekseniz bir an önce bu Meclisin gündemine getirin; gelin, burada tartışalım diyoruz. Lütfen, mahpusların ve ailelerin duygularıyla oynamayın” şeklinde konuştu.


HASTA,YAŞLI VE BAKIMA MUHTAÇ  MAHPUSLAR TAHLİYE EDİLMELİ
Cezaevinde çok çeşitli problemler olduğunu belirten Ağbaba, “ Cezaevlerinde bir yoğunluk var ki âdeta insanlar nöbetleşe yatmakta hatta nöbetleşe nefes almaktadır. 20 kişilik koğuşlarda 30, 40, 50 kişinin hatta 80 kişinin yattığına gözlerimizle şahit olduk.Öyle hijyen sorunları var ki akıl almaz. Bugün hepimizin sıkça kullandığı kolonya ve mikrop öldüren alkol maalesef cezaevlerinde yasak. Cezaevlerine kolonya sokamıyorsunuz. Bu insanlar nasıl ellerini temizleyecekler, nasıl hijyen içerisinde yaşayacaklar? Bunu da sizin takdirinize bırakmak istiyorum. Şimdi 50-60 kişinin yattığı yerde 2 tane tuvalet var.Sıcak su ve soğuk su sınırlı. Dolayısıyla bu sorunların  bir an önce çözülmesi gerekiyor. Açık cezaevleri kapalı cezaevlerinden daha beter durumda. Oradaki insanlar da üst üste yatmakta. Zaman zaman çeşitli hastalıkların gerçekleştiğini görüyoruz. Doktor sayısı yeterli değil. Peki ne yapılmalı? Hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilmeli. Hani Sivas katilini bir raporla tahliye ettiniz ya, bilime inanarak, bilime güvenerek, bilimin "Tahliye edilmesi gerekir." dediği mahkûmlar mutlaka tahliye edilmesi gerekiyor. Çocuğuyla beraber kalan annelerin cezaları ertelenmeli, yaşlı ya da başkasının bakımına muhtaç olan ki başkasının bakımına muhtaç olan birçok mahkûm da var, onlar da mutlaka tahliye edilmeli.”dedi.


AKP DÖNEMİNDE TUTUKLAMA CEZAYA DÖNÜŞTÜ
Cezaevlerindeki sorunların ortaya konulması ve bu sorunların çözümü için araştırma komisyonunun kurulması gerektiği belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “AKP döneminde tutuklama adeta bir cezalandırmaya dönüştü.Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde yaşadık. Oda TV, Yeniçağ ve Yeni Yaşam'daki gazeteci arkadaşlarımız tutuklandı. Tutuklu mahkûmların  hüküm verilinceye kadar  cezalarını dışarıda çekmeleri gerektiği düşünüyor, bu araştırma komisyonunun kurulmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)