CHP’DEN HASANKEYF İÇİN ÇAĞRI: UNESCO BAŞVURUSU YAPILMALI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Parti Meclisi üyesi Pınar Uzun,Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu,Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Gaziantep Milletvekilleri İrfan Kaplan ve Bayram Yılmazkaya, Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar, Hasankeyf İlçe Başkanı Orhan Bekiroğlu, il ve ilçe örgütü üyeleri ile birlikte Hasankeyf’te incelemelerde bulundu.

Vekil Haberleri 13.09.2019, 13:54
CHP’DEN HASANKEYF İÇİN ÇAĞRI: UNESCO BAŞVURUSU YAPILMALI

HASANKEYF İÇİN GEÇ DEĞİL

Heyet adına açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Hasankeyf’in  sular altında bırakılacak olmasına, alandan taşınan tarihi yapıların (7 tarihi eser) yeni yerlerinde tarihinden koparılmış birer varlık olmaktan öteye gidemeyeceğine vurgu yaptı. Gülizar Biçer Karaca; ‘’CHP olarak  bu sokaklarda inceleme yaparken içimiz acıyor. Ilısu barajının alternatif olarak yapılabileceği birçok alan vardı, maalesef bu alanlar yok sayıldı, bir inat ve rant uğruna bugün 12 bin yıllık geçmiş sulara gömülme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı. Bu baraj sadece tarihimize ihanet değil, aynı zamanda bu bölgenin 1. derece deprem kuşağı olmasından dolayı ilerde daha vahim sonuçları getirebileceği bir gerçektir. Hiç bir tarihi eser bulunduğu ve temsil ettiği geçmişten kopartılarak, yeni yerde aynı duyguyu ve aynı tarihi ruhu vermeyecektir.

UNESCO’NUN 10 KRİTERİNDEN 9’UNU TAŞIYAN YER

Dünyada, UNESCO'nun Dünya Miras Listesine alınması için belirlenen 10 kriterden 9'una sahip olan Hasankeyf'in Dünya Miras Listesine alınması için Kültür Bakanlığı'nın UNESCO'ya başvurması gerekiyor. Buradan, hep birlikte çok geç olmadan, 12 bin yıllık tarih sular altına gömülmeden Kültür Bakanlığı'na çağrı yapıyoruz. Hasankeyf bütün Türkiye'nin ve dünyanın ortak insanlık mirasıdır. Hasankeyf'e sahip çıkmak siyasi bir mesele değil, dünya tarihine sahip çıkmaktır. Gelin Hasankeyf'i hep birlikte kurtaralım.''

CHP'DEN HASANKEYF ÇAĞRISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer Karaca, tüm yurttaşlara, STK ve siyasi partilere "Paylaştığımız örnek dilekçeyle, CİMER üzerinden veya fax, e-posta gibi araçlarla Kültür Bakanlığı’na bu sorumluluğunu yerine getirmesi için başvuralım” çağrısını yaptı.

BATMAN VALİSİ'NE TALEPLER İLETİLDİ

CHP Heyeti, Batman Valiliğini ziyaret ederek, Vali Hulusi Şahin ile görüştü, İlçe halkı ile yaptığı görüşmelerin sonuçları ve halkın taleplerini aktaran heyet üyeleri, çevresel etki değerlendirmesinin yapılmadığı, projenin alternatiflerinin değerlendirilmediği düşüncelerini Batman Valisi ile paylaştı. CHP Heyeti sürecin takipçisi olduklarını belirtti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA

UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler’in basında yer alan açıklamalarında, Türkiye'den Hasankeyf'in geçici listeye alınmasına yönelik bile resmi bir başvuru olmadığına değinmiştir.  Hasankeyf'in şu anda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebilmesi için, Bakanlığınızca resmi bir başvuru yapılması gerekiyor.  

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebilmek için aranan 10 kriterden 9’unu taşıyan tek yer Hasankeyf’tir. Hasankeyf’in sağladığı 9 kriter;

  1. Yaratıcı insan dehasının ürününü temsil etmesi.
  2. Tarihin belli bir zamanını veya kültürel mekânını, mimari veya teknolojinin gelişimini, anıtsal sanatları, şehir veya peyzaj mimarisinin insani değerler arasındaki etkileşimini göstermesi.
  3. Kültürel geleneğin, yaşayan veya kayıp bir uygarlığın eşi olmayan veya istisnai tanıklığını içermesi.
  4. İnsanlık tarihinin anlamını taşıyan veya temsil eden bir yapı, mimari veya teknolojik topluluğun seçkin örneği olması.
  5. İnsan yerleşimine, toprak veya deniz kullanımına ilişkin bir örnek sunması, özellikle bu örneğin geri dönüşümü olmayan değişimlerin etkisiyle dayanıklılığını yitirmemesi.
  6. Üstün bir doğal mucize ya da istisnai doğal güzellik ve estetik önem arz eden alanlar içermesi.
  7. Dünya tarihinin hayatın varlığı, kara parçalarının ya da önemli jeomorfik ve fizyografik detayların oluşmasında süre gelen önemli jeolojik süreçlerin önemli devrelerini temsil eden örneklerden olması.
  8. Evrensel anlamda devam eden ekolojik veya biyolojik gelişimin örneği olması, veya ekosistem, kaynak su, karaya ait gelişim, hayvan ve bitkisel topluluğun örneği olması.
  9. Biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için bilimsel olarak ve çevre korunması bağlamında tartışılmaz evrensel öneme sahip tehlike altındaki türler de dâhil olmak üzere gerekli pek çok önemli doğal habitata sahip olması.

Hasankeyf’in ve 12 bin yıllık tarihimizi sular altında bırakmamak Kültür Bakanlığı’mızın görev sorumluluğundadır. Bu görev ve sorumluluğunuzu gereğince, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebilmek için aranan 10 kriterden 9’unu taşıyan Hasankeyf için UNESCO’ya resmi başvuruda bulunmanızı talep ediyoruz.

İsim Soyisim

İmza   

T.C. Kimlik No:

Adres:

Yorumlar (0)