CHP'li Zeybek: Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı için anayasa değişikliği şarttır!

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanabilmesi için 2010 ve 2017 Anayasa Değişikliklerinin getirdiği yanlış uygulamaların giderilmesi yeni bir anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Vekil Haberleri 12.11.2020, 11:52
CHP'li Zeybek: Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı için anayasa değişikliği şarttır!

CHP’li Zeybek açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTTIR

“Bir ülkede herkese adalet sağlanacaksa o ülkede bağımsız bir yargıya ihtiyaç vardır. Bugün, Türkiye'nin yargı sorunu yargının bağımsız olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Evet, mahkemeler adalet dağıtabiliyor mu, bu millet yargıya güveniyor mu sorusunu sormak zorundayız. 2014 yılında AKP Genel Başkan Yardımcısı olan şimdiki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül o tarihte “"Türkiye'de, maalesef, yargıya güven önceleri yüzde 60, 70'lerdeyken şimdilerde yüzde 20'lerin altına düşmüştür.” demektedir. O tarihten bu güne kadar yargıya güven konusunda hiçbir değişiklik olmadı, yüzde yirmiler seviyesinde durmaktadır. Yargı reformu adı altında getirilen yasalar içinde bir kısmı ihtiyaçtır ancak geneli itibariyle Türkiye'de yargının bağımsızlığına yönelik değildir. 2010 Anayasa Değişikliği ile FETÖ’ye teslim edilen yargı, 2017 Anayasa Değişikliği ile siyasi vesayete teslim edilmiştir. İki anayasa değişikliğinin de olumsuzluklar getireceği söylenmesine rağmen AKP bu duruma kayıtsız kalmıştır. Türkiye’de yargıyı gerçekten tarafsız, bağımsız kılmak istiyorsak öncelikle Anayasa değişikliğini yapmak ve yasal değişiklikleri gerçekleştirmek gereklidir.”

EKONOMİ OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ İLE DEĞİL, HUKUK DEVLETİ İLE GÜÇLENİR

CHP Antalya Milletvekili Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada yargıya güvenin yüzde yirmilere düştüğü bir ülkede adalet dağıtılamayacağını, adaletin ve hukukun üstünlüğü olmadığı bir yerde ekonomik gelişmenin de mümkün olamayacağını vurguladı. Rafet Zeybek, yaptığı yazılı açıklamanın devamında şu görüşlere yer verdi;

“Ülkemiz büyük bir ekonomik kriz yaşamaktadır, artan döviz karşısında üretici zor durumdadır. Genç işsizlik başta olmak üzere, işsizlik rakamları tarihin en yüksek seviyelerindedir. Enflasyon siyasi iktidarın açıkladığının çok ötesinde, artan fiyatlar nedeniyle vatandaş ay sonunu getirememektedir. AKP iktidarı ise ekonomide durumu düzeltmek için kapsamlı çalışmalar yapmak yerine, oyuncu değişiklikleri ile günü kurtarmaya çalışmaktadır. Ekonomik kalkınmanın mümkün olabilmesi için, hukuk devleti olmak gereklidir. Adaletin olmadığı yerde yatırımda, ticarette, üretimde mümkün değildir. Görüştüğümüz birçok üretici krizden çıkış için adalet vurgusu yapmaktadır. Yarınlara yatırım yapmak ancak adalet ile olur. AKP vergi borçlarını sildiği büyük müteahhitler yerine çiftçi, sanayici, esnaf, işçi, memur ve emeklilerin sesine kulak vermelidir. Adalet bir siyasi parti tabelasına mahkum edilemeyecek kadar değerli bir kavramdır.”

Yorumlar (0)