CHP'Lİ YILDIRIM KAYA: Üzüm Üreticilerinin Borçları Artıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile birlikte katıldığı Kayseri İncesu 26. Geleneksel Kültür Turizm ve Üzüm Festivali konuştu. 

Vekil Haberleri 13.09.2019, 21:45
CHP'Lİ YILDIRIM KAYA: Üzüm Üreticilerinin Borçları Artıyor

Türkiye’nin üzüm üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Yıldırım Kaya, “Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, Türkiye üzüm bağı alanlarında dünyada beşinci sırada, üzüm üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor.  Kuru üzüm ihracatında ise ilk sırada yer alıyor” dedi.

Üreticilerin büyük sorun yaşadığını, maliyeti karşılayamadıklarını söyleyen Kaya, “2016 yılında 1 kilogram üzüm ile 2,5 kilogram gübre alınıyorken, 2018 yılında bu miktar 2 kilograma düştü. Doların yükselmesiyle bu miktar 2019 yılında daha da aşağıya çekildi.” dedi.   

“Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; 2016 yılında 0,41 olan Üzüm-Mazot paritesi, 2018 yılında 0,34’e düştü.” diyen Kaya, “Üretim maliyetlerindeki artış oranında, destekleme sağlanamamıştır.”  dedi.

Üzüm Üreticilerinin Borçları Artıyor

Üzüm üreticilerinin borçlarının her geçen gün biraz daha artıyor.” diyen Kaya çözüm üretmesi gerekenler tüccar gibi davranıyor.” İfadelerini kullandı.

Yıldırım Kaya, “TBMM’de kurulan ‘Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu’; İhracatçılar Birliği temsilcilerini, Ticaret Borsaları temsilcilerini, TARİŞ temsilcilerini, Ziraat Odaları temsilcilerini, şarap fabrikaları temsilcilerini, Toprak Mahsulleri Ofisi temsilcilerini dinlemiş. Ancak, üzüm üreticilerini dinlememiş. Komisyon, üzüm üreticilerini dinlemek için çıktığı saha gezilerinde ise aile çiftçiliği yapan üzüm üreticilerini dinlemek yerine, büyük arazi sahibi bağcılarla görüşmüş. Küçük üreticinin satın alamayacağı ilaçlama makinelerini incelemiş, büyük ihracatçıların üzüm işletmelerini gezmiş.” ifadelerini kullandı.

Üzüm Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri

“Üzüm bağları tesis edilmeye başlandığı andan itibaren 3-4 yıl sonra ürün vermeye başlıyor.  Bu nedenle bağcılar ürün alabilmek için yıllarca beklemek zorunda kalıyor.” diyen Kaya, üzüm üreticilerinin sorunlarını da sıraladı:

  • Üzüm üreticilerinin kullandığı ilaç ve gübreler fiyatı dolara endeksli olduğu için her geçen yıl biraz daha artı.
  • Üzüm üreticileri yeterince örgütlenemedikleri için ürünlerinin satış fiyatlarını belirleyemiyorlar.
  • Devlet destekleme alımlarında ve piyasayı dengeleme rolünde yetersiz;  üretici, büyük şirket ve tüccar karşısında savunmasız bırakılmış.

“Hiçbir tarım politikamız yok! Çiftçinin ürettiği ürüne alım garantisi yok.” Diyen Kaya üzüm üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, üreticilerin bazı taleplerini de gündeme getirdi:

  • Tarımsal ilaçlara yüzde 80, gübreye yüzde yüzün üzerinde zam yapıldı. Devletin verdiğin mazot desteğinin yarısı ÖTV ve KDV ile geri alınıyor. Çiftçinin aldığı mazottan  ÖTV ve KDV kalktığında üretici rahatlayacaktır. 
  • Devlet ve yerel yönetimler; üreticilerin ürünlerini depolayabilecekleri tesisler ve soğuk hava depoları kurarak üreticinin bu tesislerden yararlanması sağlamalıdır.
  • Okullarda çocuklarımıza dağıtılan okul üzümleri, kooperatiflerin kaliteli üzümlerinden tedarik edilerek üretici desteklenmelidir.
  • Devletin okullarda dağıttı ”okul üzümü” yanında, üzümden elde edilen peksimet, koruk şerbeti, üzüm şerbeti, üzüm lokumu gibi ürünlerin de okullarda dağıtımı sağlanarak,   damak tadının oluşması sağlanmalıdır.
  • Dış politikamız üzüm ihracatımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Dış politikada yaşadığımız sorunlar; özellikle de komşu ülkelerle yaşadığımız sorunlar, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Yorumlar (0)