CHP'li Toprak: İktidar model arıyor, S-400 pakette tutulacak, ABD'den Patriot alınacak!

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, ABD ve diğer NATO müttefiklerinin Türkiye'de konuşlandırılacak S-400 sistemi üzerinden Türkiye’yi zorladığına dikkat çekti.

Vekil Haberleri 19.02.2021, 15:51 19.02.2021, 15:58
CHP'li Toprak: İktidar model arıyor, S-400 pakette tutulacak, ABD'den Patriot alınacak!

İktidarın çatışma siyasetinden, gerginliklerden beslendiğini savunan Toprak, dış politikada öngörüsüz şekilde alınan kararlar, günü birlik söylemlerle model üstüne model denendiğini, birkaç ay önce ABD yaptırımları devreye girmek üzere iken S-400 ve F-35 sorunu için Pakistan Modeli’nin ortaya atıldığını hatırlatarak şu açıklamayı yaptı:

“Şimdi de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Girit modelini ortaya attı. Girit modeli, GKRY ve Yunanistan’ın Rusya’dan satın aldığı S-300 hava savunma sistemini kullanmaksızın Girit adasında depoda tutması, arada bir çürümesin diye aktive edip çalıştırdıktan sonra yine paketleyip, depoya kaldırması. MSB Akar, sistemin sürekli kullanılmasının, aktif olmasının söz konusu olmadığını, olası saldırı durumunda aktive edildiğini dolayısıyla ABD ile S-400 krizi ve yaptırım sorununun çözümü için Girit modelinin uygulanabileceğini ifade ediyor. F-35’lerin alımı ise artık konuşulmuyor bile!

İktidar 2,5 milyar dolara satın alınan S-400’ün depoda tutulabileceğini, buna karşılık da ABD’nin Kuzey Suriye’de YPG-PYD’ye desteği kesmesinin istenebileceğini kaydediyor. ABD ise bu model arayışlarına karşılık ‘duruşumuzda bir değişiklik yok ya tümüyle vazgeçersiniz ya da Rusya’ya geri gönderirsiniz’ diyor.

Bu gelişmeler yaşanırken MSB Akar, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ABD ile Patriot Füze sistemi alımı için müzakere yürüttüğünü açıkladı. Yani yaptırımlardan kurtulmak için 2,5 milyar dolarlık S-400 paketlenip depoya atılacak, ABD’nin gönlünü almak için de bir 2-3 milyar dolar da ABD’ye ödenip Patriot alınacak!

Rusya parlamentosu Savunma Komisyonundan yapılan açıklamada CB Erdoğan’ın S-400 konusunda geri adım atmayacağına, ABD yaptırımlarına boyun eğmeyeceğine inanıldığı ve güven duyulduğu vurgulandı. Rusya ‘şayet ABD’nin dediğini yaparsanız bundan çok rahatsız oluruz, size olan güvenimiz sarsılır’ mesajı vererek iktidarı geri adım atmamaya çağırıyor. ABD ise ‘taviz verin, sistemi kilitleyin ya da geri gönderin’ baskısıyla yaptırımları gündeme getiriyor.

ABD-Rusya arasında ciddi bir sıkışmışlık ve ne yapacağı konusunda kararsızlık içinde kalan iktidar, ‘sadece saldırı anında aktive etmek yeterli zaten anahtarı bizde’ diyerek S-400’leri depoya kaldırıp, ABD’yi memnun etmeye çalışacak. Rusya’ya da ‘rahat olun arada sırada paslanmasın diye çalıştıracağız’ diyerek gönlünü almaya çalışacak.

Dış politika bilgi, beceri, liyakat ister. Bir kişinin talimatı ve arzusuyla atılan adımların ülkemize siyasi ve ekonomik faturası her geçen gün ne yazık ki ağırlaşıyor! Pakistan tutmadı, Girit modeliyle çözeriz diye bir dış politika yaklaşımı olur mu?”

Yorumlar (0)