CHP'Lİ TANRIKULU SON YILLARDA ARTAN İŞÇİ ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Son yıllarda Türkiye’de işçi ölümlerinin ciddi oranlarda artış gösterdiğini ifade eden Tanrıkulu, konu ile ilgili meclis araştırması açılmasını talep etti.

Vekil Haberleri 19.02.2020, 12:05 19.02.2020, 12:11
CHP'Lİ TANRIKULU SON YILLARDA ARTAN İŞÇİ ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu: '' Son yıllarda Türkiye’de işçi ölümleri ciddi oranlarda artış göstermektedir. Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi, Kasım ayında en az 129 işçi, Aralık ayında en az 127 işçi olmak üzere 2019 yılında toplamda en az 1736 işçi yaşamını yitirmiştir. Veriler incelendiğinde en yüksek ölüm oranının %25 ile tarım ve orman iş kolunda ve hemen ardından yüzde 19’luk pay ile inşaat ve yol yapımı iş kollarında olduğu görülmektedir.

Ölüm nedenleri incelendiğinde ise en yüksek oran yüzde 19 ile trafik ve servis kazası ve hemen ardından yüzde 16 ile ezilme ve göçük altında kalma nedenleri gelmektedir. Ayrıca çalışma mevzuatının amir hükümlerine aykırı çalışma biçimlerinin ve çalışma koşullarının bulunduğu, İş Kanunu'na aykırı alt-işveren uygulamalarının olduğu ve işçilerin haklarının bu tür uygulamalar nedeniyle fiilen uygulanamadığı, ücret ve sosyal güvenlik haklarına yönelik kısıtlamalar olduğu da göz ardı edilmemelidir. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2019 yılında en çok İstanbul’da 181 kişi ile işçi ölümü yaşandığını belirtmiştir. İzmir’de 74, Antalya’da ise 72 işçi yaşamını yitirmiştir. İş kazaları ve sebebiyet verdiği ölümler dahilinde belirtilen sorunların, mevzuata aykırı uygulamaların ve iş kazalarının nedenlerinin belirlenerek; işçilerin, emekçilerin sağlıklı bir ortamda çalışabilmesi, haklarının gerçek anlamda koruyucu yasal düzenlemelerle hayata geçirilebilmesi için etkili ve sürekli önlemlerin ivedi alınarak; benzer ölümlerinin yaşanmasının önüne geçilmesi, yaşanan ölümlerde ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenerek haklarında gerekli yasal işlemlerin başlatılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci TBMM İç Tüzüğü'nün 104 ve 105' inci Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.''
 

Yorumlar (0)