CHP'li Tanrıkulu: ''Her gün işe gitmek zorunda kalan yüz binlerce insan için destekleme paketi açıklanmalı''

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU, Newroz kutlamaları ile ilgili açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 21.03.2020, 11:39 21.03.2020, 11:45
CHP'li Tanrıkulu: ''Her gün işe gitmek zorunda kalan yüz binlerce insan için destekleme paketi açıklanmalı''

Tanrıkulu şunları söyledi:

''Baharın ve bereketin gelişi olan Newroz’u ne yazık ki tüm dünyayı saran Korona virüsü nedeniyle halkımız bu sene evlerinde kutluyor. Her yıl 21 Mart günü geleneksel olarak yapılan kitlesel Newroz kutlamalarından kaçınılması, sosyal mesafenin korunması tavsiyelerine uyulmalıdır.

Ancak tüm Newroz kutlamalarında dile getirilen eşitlik ve adalet talebini tek tek bireyler olarak da sürdürmeliyiz. Tüm insanlığı tehdit eden Korona virüsüne karşı verilen mücadelede bile eşitlikçi, adil olmaktan uzak olan iktidarlar, eşitlik mücadelesini daha da gerekli kılıyor.

18 Mart günü, Çankaya Köşkü’nde açıklanan Korona virüs tedbirlerinin halkı değil sadece belli bir sermaye azınlığını kapsadığı anlaşılmıştır. Önceliklerinin halk sağlığı değil kendi iktidarı ve sermayenin çıkarları olduğu ortaya çıkmıştır.

Oysa durum ciddidir. Baharımızı kışa çevirmek üzere olan bu salgın karşısında alınacak tedbirlerde yoksul halka öncelik tanınmalıdır. Zulme son verilmedir. Sosyal mesafe gerekliyken, her gün işe gitmek zorunda kalan yüzbinlerce insan için destekleme paketi açıklanmalı ve bu insanların bir süreliğine işe gitmemesi sağlanmalıdır.

Türkiye hapishaneleri tıklım tıklımdır. Buralardaki yüzbinlerce insan ciddi bir tehditle karşı karşıyadır. Sırf fikirleri ve siyasi görüşlerinden ötürü hapse atılmış olan siyasetçiler, düşünce insanları, sivil toplumcular, gazeteciler, yazarlar, yayıncılar Korona virüsü sebebiyle derhal tahliye edilmelidirler.

Virüs karşısında risk grubunda yer alan yaşlı, kronik hasta veya ağır hasta tutuklular bir an önce evlerine gönderilmelidir.

Bu süreçte, aslında olağan dönemde de olması gerektiği üzere tutuklama yerine tutuksuz yargılama, ev hapsi uygulamasına başvurulmalı, hapishanelerdeki yoğunluk derhal bitirilmelidir.

Korona virüsü konusunda geç kalmış olan İran, Newroz dolayısıyla bu adımı atmışken, bizler neden atmayalım? Virüsün bizi teğet geçmediği açıktır. O halde yarın atılacak geç adımın maliyetini hesaplayarak, bugünden, atılması gereken tüm adımlar atılmalıdır.

İnanıyorum ki, Korona virüsünü atlattıktan sonra Newroz bayramını, tüm insanlığın büyük bir beladan kurtuluşu vesilesiyle hep beraber kutlayacağız.

Gelecek yılın Newroz’unda harlı ateşlerin etrafında buluşmak dileğiyle, tüm halkımızın Newroz bayramını kutluyorum.''

Yorumlar (0)