CHP'li Tanal'ın Burhan Kuzu'lu kitapçık sevinci!

Daha önce başvurusuna rağmen kendisine gönderilmeyen, ‘devlet sırrı’ muamelesi gören Tutuklu ve Hükümlü El Kitabı’nı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden uzun uğraşlar sonucu alabilen CHP’li Mahmut Tanal, “Kitapçık elime geçtiğinde Burhan Kuzu ve türevlerinin hakimleri aramadığı bir Türkiye’ye uyanmış gibi sevindim” yorumunu yaptı.

Vekil Haberleri 04.06.2020, 12:46
CHP'li Tanal'ın Burhan Kuzu'lu kitapçık sevinci!

Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, tutuklu ve hükümlülere sahip oldukları hak ve sorumlulukları anlatan “Tutuklu ve Hükümlü El Kitabı”nın bir örneğinin kendisine gönderilmesini talep eden CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’a olumsuz yanıt vermişti.
 

Tanal’a iletilen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi imzalı yazıda, “Kurumlarımızın iç işleyişine ilişkin kitapçığın tarafınıza gönderilmesine ilişkin talebinizin gereğine tevessül edilememiştir” denilmişti.
 

CHP’li Tanal, Adalet Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuyu gündeme getirerek, kitapçığın kendisine gönderilmemesini eleştirmişti. Tutuklu ve hükümlülere dağıtılan kitapçığı incelemek istediğini belirten Tanal, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e dönerek, talebinin karşılanmasını gerektiğini söylemişti.
 

KİTAPÇIĞI ELİNE ALAN TANAL: BURHAN KUZU VE TÜREVLERİNİN…
 

Talebinde ısrarcı olan ve bilgi edinme hakkını kullanan Tanal’ın kitapçık talebine bu sefer olumlu karşılık verildi. Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş imzalı, talebin yerinde görüldüğüne ilişkin yazıyla birlikte Tanal’a bir adet Tutuklu ve Hükümlü El Kitabı gönderildi.
 

Uzun uğraşlar sonucu kitapçığa ulaşan CHP’li vekil Mahmut Tanal, “Tutuklu ve hükümlülerin hak ve sorumluluklarının anlatıldığı kitapçığa ilk başta ‘devlet sırrı’ muamelesi yapıldı. Halbuki bu kitapçık, ceza ve infaz kurumlarına ilk alındıklarında ve ceza infaz kurumlarında bulundukları süre zarfında tutuklu ve hükümlülere dağıtılıyor. Açık kaynaklardan bilgilere ulaşılabiliyor. Ancak kitapçık ilk başlarda 4 dönemdir TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olan bir milletvekilinden esirgendi. Deyim yerindeyse saklandı. Bu yüzden kitapçık elime geçtiğinde Burhan Kuzu ve türevlerinin hakimleri aramadığı bir Türkiye’ye uyanmış gibi sevindim” dedi.

KİTAPÇIKTA DİKKAT ÇEKEN ‘TUTUKLU’ DETAYI
 

Maksadının kitapçığı basılı olarak resmi kurumlardan temin edip incelemek olduğunu belirten Tanal, “Kitapçık eksiklikler barındırmaktadır. Güncellenmesinde yarar var. Mesela kitapçık ‘Tutuklu ve Hükümlü El Kitabı’ başlığını taşıyor ama kitapçığın içeriğinde hep ‘hükümlü’ ifadesine rastlıyorsunuz. Hükümlü haklarından bahsediliyor. Sadece yasaklar, uyarılar, soruşturma ve yargılamaya ilişkin ifade verme, delillerin toplanması, yer gösterme söz konusu olduğunda ‘tutuklu’ ifadesi geçiyor. Konuya yabancı bir şahıs, mevcut kitapçığı incelediğinde, bahsedilen hakların sadece hükümlülere ilişkin olduğu, tutukluların haklarının olmadığı sonucunu çıkarabilir. Ayrıca tutuklu ve hükümlülere başvurularında kolaylık olsun diye kitapçığa dilekçe örnekleri eklenebilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)