CHP'li Sezgin Tanrıkulu'dan Avukat adaylarına müjde!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Avukat adaylarının mağduriyetlerinin giderilmesi için bir kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 23.01.2020, 15:56
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'dan Avukat adaylarına müjde!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Avukat adaylarının mağduriyetlerinin giderilmesi için bir kanun teklifi verdi.

İşte o kanun teklifi:

                                                          GEREKÇE
Türkiye’de hukuk eğitimi almak, eğitim ve öğretim özgürlüğü kapsamında herkese tanınan bir haktır. Nitekim bu haktan hâlihazırda bir kamu kurumunda çalışmakta olan kişiler de faydalanabilmektedir. Ancak Anayasanın güvence altın aldığı bu hakkı kullanan kamu çalışanları eğitimin bir gereği olarak sonrasında Avukatlık Stajı yapmak istediklerinde ciddi bir engelle karşılaşmaktadır. Bu da, staj süresinin 657 sayılı kanun kapsamında beş hizmet yılını tamamlayanlara tanınan en fazla iki defa kullanılmak kaydıyla bir yıla kadar verilen aylıksız iznin, staj süresine yetmiyor oluşudur. Her ne kadar staj süresi altı ay mahkemede altı ay avukat yanında olmak üzere bir yıl gibi görünse de başvuru ve diğer işlemlerle birlikte daha uzun sürmekte ve bu bir yıllık aylıksız izin staj için yeterli olmamaktadır.

Oysa gerek kamu kurumlarının hukuk müşavirlikleri ve avukatlık kadrolarına kendi mevzuatlarını, iş ve işlemlerini bilen personel içinden atama yapabilmesi gerekse hukuk eğitimi almış kamu çalışanlarının staj engelini aşarak eğitimlerine uygun statülerde çalışabilmesi adil ve etkin bir idari yapı kurulması adına zorunluluktur.

Bu amaçla hem kamu hem de kamu çalışanı adına bir kayıp ve mağduriyet yaşanmaması için kamu kurumlarında çalışan Hukuk Fakültesi mezunlarına mahkeme stajını aylıksız izinli olarak yerine getirme, avukat yanında tamamlanması gereken staj dönemini ise çalışmakta oldukları Kurumda/Bakanlıkta görevli avukatların gözetiminde normal mesailerini sürdürerek tamamlama imkânı getirilmesi uygun bir çözüm olacaktır.

 Ayrıca, hukuk fakültesini yeni bitirip staja başlayan ve ekonomik açıdan hala ailelerine bağımlı olan genç hukukçulara devletimizin sahip çıkması gerekmektedir. Geleceğin avukatları olarak, adaletin tecellisinde savunma gibi çok önemli bir görevi yerine getirecek olan bu genç arkadaşlarımızın ezilmeden, muhtaç olmadan bu süreci tamamlamaları kamu yararının ve sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Bu kapsamda kanun teklifimizde, öğrencilere tanına tüm kredi, burs ve yurt olanakları ile TCDD ve mahalli idarelerin sunduğu indirimli ulaşım hizmetlerinden avukatlık stajlarını yapan gençlerimizin de “doktora öğrencileri” düzeyinde faydalandırılması öngörülmektedir. Böylece örneğin aylık 1500 TL düzeyinde bir burs veya kredi olanağından faydalanabileceklerdir.

Öte yandan kamuda çalışan avukatlar ve hukuk müşavirleri, kamunun hakkını ve hukukunu korumakla görevli olup doğrudan kamu yararına yönelik bir görev yapmalarına rağmen özlük hakları açısından yıllardır büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Şu anda, doğru bir adım olarak 3600 ek gösterge birçok memuriyet için dillendirilmesine rağmen kamu avukatları ve hukuk müşavirlerinin bu kapsamda adı bile geçmemektedir. Bu durumu eşitlik ve hakkaniyetle bağdaştırmak mümkün değildir. Kanun teklifimiz ile bu konuda yaşanan haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesi de amaçlanmaktadır.

            Yukarıda sayılan konularda daha önce tarafımızca ve diğer kıymetli milletvekillerince verilen ancak hükümsüz kalan onlarca kanun teklifinin artık Yüce Meclisimiz tarafından gündeme alınması ve adaletin temel sacayaklarından biri olan avukatlık mesleğine başlamada ve kamu kurumlarında sürdürme sürecinde yaşanan zorlukların ve mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Kamu kurumlarında çalışan Hukuk Fakültesi mezunlarına mahkeme stajını aylıksız izinli olarak yerine getirme, avukat yanında tamamlanması gereken staj dönemini ise çalışmakta oldukları Kurumda/Bakanlıkta görevli avukatların gözetiminde normal mesailerini sürdürerek tamamlama imkânı getirilmektedir.

Ayrıca herhangi bir Kurum ile çalışma ilişkisi içinde olmayan avukatlık stajyerlerine öğrencilere tanına tüm kredi, burs ve yurt olanakları ile TCDD ve mahalli idarelerin sunduğu indirimli ulaşım hizmetlerinden faydalanma imkânı getirilmektedir. Kredi ve burs olanaklarının “doktora öğrencileri” düzeyinde olması öngörülmektedir.

MADDE 2- Kamu kurumlarında çalışan birinci hukuk müşavirlerinin ek göstergelerinin 4800’e, avukatların, hukuk müşavirlerinin, muhakemat müdürlerinin, hukuk işleri müdürlerinin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması amaçlanmıştır. Ayrıca söz konusu unvanlarda çalışanların 2000 gösterge rakamı üzerinden makam tazminatı alması öngörülmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Yorumlar (0)