CHP'li Özel'den Eczacılık Günü mesajı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Türkiye’de ilaca erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 12:28
CHP'li Özel'den Eczacılık Günü mesajı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Türkiye’de ilaca erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İlaç fiyatlarındaki baskılamalar nedeniyle Türkiye’de pazarın büyüklüğü 7 milyar dolara, kişi başına ilaç harcaması da, Avrupa ülkelerinin çok altında bir noktaya 85 dolara kadar düşmüştür. Kamuoyuna sıkça yansıdığı biçimiyle bu sebepten hayati öneme haiz pek çok ilaç dönem dönem piyasada bulunamamaktadır. Unutulmamalıdır ki en pahalı tedavi, yapılamayan tedavi; en pahalı ilaç da bulunamayan ilaçtır. Türkiye’de yılda kapanan eczane sayısı 10 yıl öncesine oranla iki kat artarak, 2018 yılında 707’ye kadar yükselmiştir. Bu rakamlar, eczacılık mesleğinin ve eczacıların ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır” ifadesini kullandı.

HALK SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORLAR

CHP’li Özel, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Halk sağlığı için çalışan eczacılarımızın ödedikleri ağır bedellere ve adeta birer veznedara dönüştürüldüğü, eczacılarımızın ilaç ve sağlık politikaları nedeniyle ciddi zararlar yaşadığı bir dönemde, 14 Mayıs günü Mekteb-i Tıbbiye içerisinde bağımsız bir eczacılık sınıfının açılmasının yani bilimsel eczacılığın 180’inci yılını kutluyoruz” dedi. Özel, “14 Mayısların, ilaç ve eczacılık sorunlarına ortak akılla çözüm arandığı günler olması gerekirken, eczacılarımız yıllardır kanayan sorunlarının çözümü için büyük mücadeleler vermeye devam ediyorlar. Eczacılarımız bugün daha fazla çalışıyor, daha çok borçlanıyor ancak daha az kazanıyorlar. Tüm olumsuz koşullara rağmen, eczacılarımız ilacın vazgeçilemez ve ertelenemez bir sağlık hakkı olduğu bilinciyle dün olduğu gibi bugün de evrensel sağlık hakkını temel öncelik olarak kabul etmeye devam ediyor ve mesleki ahlak ve yeminlerinden ödün vermeden halk sağlığı için canla başla çalışıyorlar” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

İLACA ERİŞİMDE CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR

“Türkiye’de ilaca erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İlaç fiyatlarındaki baskılamalar nedeniyle Türkiye’de pazarın büyüklüğü 7 milyar dolara, kişi başına ilaç harcaması da, Avrupa ülkelerinin çok altında bir noktaya 85 dolara kadar düşmüştür. Kamuoyuna sıkça yansıdığı biçimiyle bu sebepten hayati öneme haiz pek çok ilaç dönem dönem piyasada bulunamamaktadır. Unutulmamalıdır ki en pahalı tedavi, yapılamayan tedavi; en pahalı ilaç da bulunamayan ilaçtır. Türkiye’de yılda kapanan eczane sayısı 10 yıl öncesine oranla iki kat artarak, 2018 yılında 707’ye kadar yükselmiştir. Bu rakamlar, eczacılık mesleğinin ve eczacıların ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır. Eczacılık fakültelerinin sayısındaki artış, eczacı sayısını da artırmaktadır. Eczacılık fakültelerinin kontenjanlarında son yıllarda yüzde 70 oranında bir artış yaşanmıştır. Eczacılık mesleğinin geleceği açısından önümüzdeki yıllar için doğru bir planlama yapılmasının zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Eczacılık fakültelerindeki eğitimin niteliğinin artırılması ve ortaya çıkabilecek istihdam sorunlarının engellenmesi için önlemler alınmak durumundadır. 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün ülkemizdeki eczacılık mesleğinin sorunlarını çözüme kavuşturacak ve mesleğimize ivme kazandıracak yeni adımların atıldığı bir gün olmasını diliyorum. Böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmaktan gurur duyduğumu bir kez daha ifade ederek, bin yıllık bu mesleğe gönül vermiş tüm meslektaşlarımın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.”

Yorumlar (0)