CHP'Lİ ÖZDEMİR:NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLMAYAN 3 MİLYON GENCİMİZ VAR

“Dünya ülkeleri genç nüfuslarıyla ilgili bir planlama yapıyorlar” diyen Sibel Özdemir, “Özellikle Birleşmiş Milletlerin nüfus tahminlerine göre ve buna göre de politikalarında geliştiriyorlar ve güncelliyorlar. Bizim çok genç bir nüfus yapımız olmasına rağmen siyasi iktidar bu konularda bütüncül politikaları ortaya koyamamaktadır” dedi.

Vekil Haberleri 02.11.2022, 10:58
CHP'Lİ ÖZDEMİR:NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLMAYAN 3 MİLYON GENCİMİZ VAR

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; “2022 yılında özellikle gençlerin çok ciddi sorunları ve talepleri varken bu sorunların nasıl çözüleceği Gençlik ve Spor Bakanı tarafından hiçbir şekilde ortaya konulmadı.  Bakanlığın yapmış olduğu kısmi çalışmalar ve projeler elbette önemli ancak bu çalışmalar gençlerin bugünkü sorunları çözüm üretmekten çok uzaktır” dedi.

“Dünya ülkeleri genç nüfuslarıyla ilgili bir planlama yapıyorlar” diyen Sibel Özdemir, “Özellikle Birleşmiş Milletlerin nüfus tahminlerine göre ve buna göre de politikalarında geliştiriyorlar ve güncelliyorlar. Bizim çok genç bir nüfus yapımız olmasına rağmen siyasi iktidar bu konularda bütüncül politikaları ortaya koyamamaktadır” dedi.

“EĞİTİM VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ KURULAMADIĞI İÇİN GENÇ İŞSİZLİĞİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR”

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, görüşmelerde söz alarak şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, gençlerin sorunları şöyle özetleniyor: İşsizlik, çocuk işçiliği, madde bağımlılığı ve okul terkleri.  Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Raporu ise gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılmaları, suça yönlendirilmelerinin engellenmesi, topluma uyumlu, gençlere dönük politikalar geliştirmesi gerektiğini kaydediyor. Ancak bu tespitlere rağmen gençler çok ciddi bir istihdam sorunuyla karşı karşıyalar. Özellikle eğitim ve istihdam ilişkisi kurulamadığı için genç işsizliğinde artış yaşanıyor.

“GENÇ İŞSİZLİK SORUNU BERABERİNDE DİĞER SORUNLARI YARATIYOR”

Yurt ve barınma sorunları konusunda Gençlik ve Spor Bakanı olarak bugün siz gerçekten bir veri ortaya koymalıydınız. Biz ‘Yurt sorunu var’ diyoruz, siz ‘Yok’ diyorsunuz. Böyle bir sorun var ve bu sorun hepimize geliyor. Barınma sorununa ciddi eğilmeniz gerekiyor. Sadece ‘Yurt yaptık, yurtların sayısını da artırdık’ demekle de bitmiyor. Yurtlardaki durum nedir? Yurtlardaki koşullar nedir? Buna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Özel yurtlarda ne kadar öğrenci var? Bu veriyi bizimle paylaşmıyorsunuz. Normal devlet yurtlarında olmayıp da özel yurda yönelen öğrenciler ya da o kayıt döneminde bize ulaşan gençlerin çok ciddi talepleri oluyor. Bu sorunlara sizin bir çözüm ortaya koymanız gerekiyor.

“HARÇLARIN KALDIRMASINI RAĞMEN 87 BİN GENÇ DEVLET OKULLARINA KAYDINI YAPTIRMAMIŞ”

Bu yıl üniversitedeki kontenjanların boşluğuna dikkat ettiniz mi Sayın Bakan? 105 bin ve bunun 87 bini harçları kaldırmanıza rağmen devlet okullarında, öğrenciler gitmiyor ve en büyük okula kayıt yaptırmayan öğrenci sayısının en fazla olduğu yılı yaşıyoruz ve bunun sebepleri olarak da ekonomik nedenler ortaya çıkıyor. Ulaşım, barınma giderleri ve üniversite öğrencilerine mezuniyetleri sonrası yaşamadığımız nitelikli insan kaynağı yani mesleklerinde istihdam edilememesi nedeniyle öğrenciler artık üniversite kayıt hakkı kazanmasına rağmen üniversiteye gidemiyorlar.

“NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLMAYAN 3 MİLYON GENCİMİZ VAR”

Avrupa ülkeleri gençlerin önüne ‘Future Europe’ diye bir proje ortaya koydular. Gençlerin politikalara katılımı ve beklentilerini ölçtüler. Siz de böyle bir çalışma ortaya koyabilirsiniz. Ne bekliyor bu gençler, hangi sorun alanları var ve neler yapabiliriz? Bu veriyi Bakanlığınız olarak ortaya koyup ve buna dönük çözüm önerilerinizi ve politikalarını ortaya koyabilirsiniz. Sadece söylemde ‘gençlerin katılımını önemsiyoruz’ demekle olmuyor. Çünkü gençlerle ilgili veriler gerçekten çok ciddi ve sizin buna çok ciddi şekilde eğilmeniz gerekiyor. Ne eğitimde ne istihdamda olmayan 3 milyona yakın gencimiz var. Genç işsizliği çok ciddi boyutlarda ve bu sorun beraberinde diğer sorunları da yaratıyor. Avrupa ülkelerindeki nüfusla karşılaştırdığımızda ciddi bir genç işsizliği rakamı ortaya çıkıyor.

“GENÇLER ÖDEME GÜÇLÜĞÜ ÇEKTİKLERİ İÇİN KREDİ FAİZLERİNİ KALDIRIYORUZ”

Bugün üniversiteye giden gençler eğitimlerini sürdürebilmek için çalışmak zorunda. Üniversiteyle beraber, eğitimle beraber geçirebilmeleri için ciddi bir sorunla karşı karşıyalar. Gençler ödeme güçlüğü çektikleri için öğrenim kredisi faizlerini kaldırıyoruz. Önceden gençler öğrenim kredisi alıyordu, işe girip çalışıyorlardı ve faizleriyle de ödüyorlardı. Ama artık gençler bu aldıkları krediyi ödeyemeyecek duruma geldiler. Neden bu duruma geldiler, buna dikkatli bakmak gerekiyor.”

Yorumlar (0)