CHP'li Kaya: Eğitim Tüm Engelleri Kaldırır

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne özel mesajını yayımladı.

Vekil Haberleri 03.12.2019, 12:40 03.12.2019, 12:40
CHP'li Kaya: Eğitim Tüm Engelleri Kaldırır

İşte Kaya'nın Mesajı:

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü; engellilerin sorunlarını sadece ve sadece konuştuğumuz bir gün! Engellilerin yaşadığı sorunları bir güne sığdırıp, yarın hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Aksi olsaydı, engelli vatandaşlarımızın sorunları büyük ölçüde çözülmüş, onlar da hak ettikleri gibi sosyal hayatın içine girmiş olurdu.

Bugün farkındalık günüdür. Engellilerin farkına varmamız, engelliler için de her günü engelsiz yaşanılır kılmak için…

Engelleri kaldırmanın yolu eğitimden geçiyor. Bu eğitim, sadece engellilerin eğitimi değil, birbirini tamamlayan çift yönlü bir eğitim. Hem engelli vatandaşların eğitimi, hem de onları gören bir toplum yaratmak için tüm vatandaşların eğitimi.

ENGELLİLERE FIRSAT YARATIN

Engellileri gören, onların da eşit haklara sahip olduğunu bilen toplumlar, engellilere fırsat yaratan gelişmiş toplumlardır. Üzülerek söylemeliyim ki biz engellileri gören, hayatlarını kolaylaştırmak için fırsat yaratan bir aşamadan çok uzaktayız.

Hala okullarımızda engelli vatandaşlarımıza karşı ayrımcılık yapılıyor. Her engelli vatandaşın eğitim öğretim hakkına, çalışma hakkına, sosyal aktivitelere katılma hakkına, parkta bahçede zaman geçirme hakkına, spor yapma hakkına sahip olduğu bilincinde değiliz.

1250 ENGELLİ ÖĞRETMEN ATANMADI

Hayatı engelliler için de yaşanır kılmak, kolaylaştırmak için tüm toplumu bilinçlendirmek, eğitmek, duyarlı hale getirmek gerek.

Bu en başta sosyal devletin görevi… Çünkü devlet tüm vatandaşlarına fırsat eşitliği sunmak zorundadır. Ancak Türkiye’de sosyal devlet politikasının yetersiz olduğunu görüyoruz.

Engelli vatandaşlarımızın büyük bölümü okula gidemiyor, eğitim hakkından yoksun. Milli Eğitim Bakanlığı okul çağında olup, okula gidemeyen engelli çocuklarımızın sayısını dahi bilmiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, hukuki zorunluluk olmasına rağmen 1250 engelli öğretmenin atamasını yapmakta hala direniyor. 

Oysaki kanunlarımızda, kamu kurumlarında memur statüsünde çalışanların yüzde 4’ü, işçi statüsünde çalışanın ise yüzde 3’ü oranında engelli çalıştırmak zorunluluğu var.

Engelli yurttaşlarımızı iş hayatına katarak onlara sahip çakmalıyız...

Yeterli sayıda rehabilitasyon merkezi yok. Bu alan özel sektöre terk edilmiş. Sosyal devlet sorumluluğunu özel sektöre devredemez.  Devlet yeterli sayıda rehabilitasyon merkezi açarak,  engelli vatandaşlarına parasız eğitim ve hizmeti sağlamak zorundadır.

ENGELLİLER BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATIYOR

Engelli vatandaşlarımıza fırsat sağlamalıyız. Fırsat sağlandığında çok büyük başarılara imza attıklarını, tüm engelleri yıkıp geçtiklerini biliyoruz.

Sümeyye Boyacı, İngiltere'de düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dünya ikincisi olarak bizleri gururlandırdı.

Down Sendromlu Dünya Judo Şampiyonası T23 kategorisinde, Talha Ahmet Erdem Türkiye'ye ilk dünya şampiyonluğunu kazandırarak gururumuz oldu. 

“Onlara acımayın, onların engellerini kaldırmak için fırsat yaratın”

Evet, onlar bunu istiyor!

Farkındalık yaratın, fırsat verin…

Engelleri kaldırın!

Yorumlar (0)