CHP'li Kasap: “Kütahya’ya Söz Verilen Bor Karbür Tesisi Unutuldu!”

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın Bor madeninden elde edilen Borel, Boron, Bortam gibi ürünlerin Kütahya’da üretilmesi ve 2018 yılında Kütahya’ya söz verilen Bor Karbür tesisinin ne zaman faaliyete geçeceği ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına verdiği soru önergesine cevap geldi.

Vekil Haberleri 23.06.2021, 12:56 23.06.2021, 13:00
CHP'li Kasap: “Kütahya’ya Söz Verilen Bor Karbür Tesisi Unutuldu!”

Enerji Bakanlığı, tesislerin yer seçiminin hammadde kaynaklarının konumu, lojistik merkezlerine yakınlığı, enerji kaynaklarına ulaşım olanakları ve işgücü kaynaklarına göre belirlendiğini belirterek bu ürünlerin Eskişehir ilinde ve mevcut altyapıya sahip olan yerlerde üretildiğini belirtti. Bor Karbür tesisi içinde hammadde ve enerji kaynaklarının yeri, lojistik merkezlerine yakınlığı gibi kriterlerin göz önünde bulundurularak Bor Karbür Üretim Tesisinin Balıkesir’de kurulmasına karar verildiğini ifade eden Enerji Bakanlığı, ilerleyen dönemde bor karbür talebindeki artışa bağlı olarak ilave tesis planlamasının yapılabileceğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ali Fazıl Kasap, Kütahya’nın bor madeninin yüzde 70’ine ev sahipliği yapmasına rağmen hem hammadde açısından hem lojistik merkezlerine yakınlığı açısından hem de Kütahya’nın binlerce işsizi olduğu düşünüldüğünde işgücü olanaklarının mevcut olması açısından tüm şartları karşılamasına rağmen bu haktan yararlanamamasının kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Ak parti iktidarı Bor Karbür Tesisini 2018 yılında Kütahya’ya söz verdiği halde hala kurduramadı. Bor ürününden elde edilen solüsyonlarda Eskişehir’de üretiliyor. Bor Karbür Tesisi de Balıkesir’e kuruldu. Bor Madeninin cefasını biz çekiyoruz ama bir üretim tesisini bile Kütahya’ya çok görüyorlar. Bor ürününden elde edilen ürünler gibi tüm şartları taşımasına ve verilen sözlere rağmen Enerji Bakanlığı soru önergemize verdiği yanıtta, Kütahya’ya ilerleyen süreçte Bor Karbür Fabrikası öngörmediğini söyledi. Ak parti iktidarının bu zamana kadar Kütahya’ya söz verdiği tüm vaatler havada kaldı.”

Yorumlar (0)