CHP'li İsmail Atakan Ünver: Esnek veya uzaktan çalışma modeli getirilsin!

COVİD-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim modeli uygulanan okullarda, yeniden normal hayata dönüşle birlikte haftada iki gün yüz yüze eğitime geçildi. Bu durum çalışan anne-babalar için “işteyken çocuğuyla kimin ilgileneceği” sorusunu gündeme getirdi. Velilerin talebi ise esnek veya uzaktan çalışma modelinin yeniden uygulamaya konulması.

Vekil Haberleri 10.03.2021, 13:41 10.03.2021, 13:57
CHP'li İsmail Atakan Ünver: Esnek veya uzaktan çalışma modeli getirilsin!

Yeniden normal hayata dönüşle birlikte okulların haftada iki gün açılmasına ve kamudaki esnek çalışma modelinin kaldırılmasına yönelik kararı, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi vererek gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 10-12 yaş ve altı çocuğu olan çalışan anne-babalar için yeniden esnek veya uzaktan çalışma modelinin uygulanması gerektiğini söyledi.

 

CHP Karaman Milletvekili Ünver'in, çocukların haftanın 3 günü evde, uzaktan eğitimde olduğuna ve 10 yaş altı çocuğu olan ailelerde anne babanın çalışıyor olması halinde, yarım zamanlı bir bakıcı bulmanın güçlüğüne dikkat çekerek okul çağı çocukların okuldan uzak kalmaları nedeniyle öğretmenlerinin yüz yüze eğitiminden mahrum kalmalarının yarattığı sakıncalara bir de her iki ebeveynin çalıştığı ailelerin bu durumu eklendiğinde, bu çocuklar açısından dezavantaj olgusunun daha da artacağını söylediği konuşmasında; “Bu süreç, pandemi nedeniyle kendinden önceki nesillere göre olağan dışı bir döneme rastgelen günümüz çocuklarının akademik ve bilişsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir.” dedi.

 

Çocuğun uzaktan eğitim sürecini ebeveynlerinden birisiyle geçirmesinin, sürecin doğasındaki dezavantajı belki bir nebze giderebilecekken, çocuğun eğitimine olan katkısı anne-babayla eşdeğer olamayacak bakıcıya veya büyükbaba, büyükanneye emanet edilmesinin bu süreçte çocukların geleceği açısından telafisi mümkün olmayan yaralar açacağının muhakkak olduğunu belirten Ünver, soru önergesinde; 10-12 yaş ve altı çocuğu olan çalışan anne veya babaların çalışma saatlerinde esneklik veya uzaktan çalışma sistemine geçilmesinin, iş-yaşam dengesi politikaları bakımından bir an önce ele alınması gereken en önemli düzenleme beklentilerinden biri haline geldiğini ifade etti. Yazılı soru önergesinde hükümetin kamu ve özel sektörün tamamını kapsayacak bir düzenleme yapmasının arzulandığını fakat bugüne kadar tüm çalışanları kapsayacak herhangi bir adım atılmadığını ifade eden Ünver, “Bu bağlamda en azından kamuda çalışanlarla ilgili yeniden bir düzenleme yapılacak mıdır?” diye sordu.

 

Önergesinde, özellikle çalışan kadınların istihdamda kalma ve çalışmayan kadınların ise istihdamda bulunma tercihlerini doğrudan etkileyen en önemli faktörlerin başında çocuğun bakımı ve gelişimi ile bizzat ilgilenme isteğinin geldiğine dikkat çeken Ünver; “Zaten düşük seviyelerde olan kadın istihdamı, bu sebeple daha da düşmektedir. Bu nedenle, 10-12 yaş ve altı çocuk sahibi ebeveynler özelinde yapılacak olan esnek veya uzaktan çalışma modeli ile kadın istihdamının önünde engel teşkil eden bu sorun da ortadan kaldırılabilir.” dedi.

Yorumlar (0)