CHP'li Gündoğdu: Çiftçisini korumayan geleceğini koruyamaz

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde basın açıklaması yaptı.

Vekil Haberleri 12.05.2021, 16:21 12.05.2021, 16:25
CHP'li Gündoğdu: Çiftçisini korumayan geleceğini koruyamaz

CHP'li Gündoğdu'nun o açıklması:

AKP hükümetlerinin uyguladığı hatalı tarım politikaları ve pandemi nedeniyle yaşadığı olumsuzluklara rağmen emekleriyle toprağını yoğuran, attığı tohum, diktiği fideyle hayatın devamını sağlayan vefakâr çiftçilerimiz tarlasında, bahçesinde üretime devam etmektedir.

Uygulanan plansız ve üretici yerine aracıyı önceleyen tarım politikaları nedeniyle çiftçimiz ürettiğinden para kazanamadığı için borçlarını çevirememekte ve borç yükü altında ezilmektedir.

Artan borçları nedeniyle çiftçinin tarlasına, bağına, bahçesine, evine, traktörüne, hayvanına haciz gelmekte, borç yükü altında ezilen çiftçilerimizden bazıları bunalıma sürüklenerek intihar etmektedir.

Çiftçilerimizin sadece bankalara olan borçlarının son bir yılda 22 milyar lira artarak toplamda 137 milyar liraya ulaşmıştır.

Çiftçinin bu borcun altından kalkma, bu borcu ödeme şansı artık yoktur. Bu nedenle çiftçinin hem bankalara, hem de Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizleri silinerek uzun vadeli yapılandırılmalıdır.

Pandemi sürecinde bütün ülkeler çiftçisine destek olurken ne yazık ki ülkemizde hiçbir destek programına çiftçilerimiz dâhil edilmemiştir.

Bu duygularla;

Emekleriyle toprağı yoğurup, alın terini akıtan, tohumuyla, fidesiyle hayatın devamını sağlayan hastalıkta sağlıkta tarlasında, bahçesinde üreten milletimizin efendisi çiftçimizin, köylümüzün 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ’ nü kutluyor, saygılar sunuyorum.

Covid-19, Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünün önemini dünyaya göstermiştir”

Covid-19 pandemisi dünyanın her tarafında yıkıcı etkilere yol açarken, ülkeler ve insanlar arası dayanışmanın, barış ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmış ve yeni dönemde iş ve sektörlerde yeni düzenlemeler yapılmasınını zorunlu hale getirmiştir.

Dünyanın dört bir yanında yaşamaya devam ettiğimiz salgın, bir kez daha göstermiştir ki, yaşamın devamı için gerekli olan temel ihtiyaçların karşılanmasında en önemli ekonomik faaliyet tarımsal üretim ve dağıtım zinciridir.

Yaşadığımız salgın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünün önemini bir kez daha dünyaya hatırlatmıştır.

18 yıllık AKP hükümetlerinin izlediği tarım politikaları ülkemizi tarımsal üretimde kendine yeter bir ülke olmaktan uzaklaştırmıştır. Artık hiç vakit kaybetmeden, bir yandan salgınla mücadele ederken öte yandan da üreticimizi, çiftçimizi toprağıyla kucaklaştırmak zorundayız.

Kırklareli üreticisisi plansız üretim politikaları, yüksek girdi maliyetleri, düşük prim destekleri nedeniyle para kazanmaya hasret kalmış ve her yıl daha fazla borç batağına sürüklenmektedir.

Trakya ve Kırklareli’nin verimli topraklarını işleyen vefakar çiftçisine artık üvey evlat muamalesi yapılmaktan vazgeçilmelidir. Kırklareli çiftçisi artık daha fazla üretmek, daha fazla kazanmak istiyor. Daha fazla arazi işlemek, daha fazla ülke ekonomisine katkı koymak istiyor.

Ülkemizde, Kırklareli’nde bölgesel avantajlarımızı değerlendirerek rasyonel bir üretim planlaması yaparak tarımsal üretim seferberliği başlatmak zorundayız. Üreticinin girdi maliyetleri düşürelerek, prim destekleri yeniden düzenlenmelidir. Çiftçinin, üreticinin örgütlenmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bölgesel üretim merkezleri kurularak, son teknolojinin üretim ve dağıtımda kullanıldığı cazibe merkezleri oluşturulmalıdr.

Gençlerin digital bilgi birikimi ve enerjisi tarımsal üretime yönlendirilmelidir. Üretici, çiftçimiz gelişen teknoloji ve dünyadaki üretim mödelleri hakkında düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Tarımsal üretim ve pazarlama sektörü ülkemizde marka değeri yüksek ürünlerin üretildiği, üretenlerin yaptığı işten gurur duyduğu, emeğinin karşılığını fazlasıyla aldığı bir sektöre dönüştürülmelidir.

Bu duygularla;

Covid-19 salgını sürecinde yaşamı pahasına tarlasında, bahçesinde, üretmeye devam eden ve gıda temininde vatandaşlarımızın ihtiyacını kesintisiz karşılayan, yaşadığımız bu zor günlerde alın terini esirgemeyen eli nasırlı vefakar çiftçilerimize , üretim ve dağıtım zincirinde canı pahasına emek veren çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ediyor, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü yürekten kutluyor, saygılarımı sunuyorum.

Yorumlar (0)