CHP'li Gündoğdu: Arazilerin Üreticiye Satışında Fahiş Fiyatlara Son Verilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çevre Komisyonu Üyesi ve Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Kırklareli'ndeki 2-B arazilerinin üreticiye, çiftçiye satışında fahiş fiyatlara son verilmeli" dedi ve TBMM'ye konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 12.11.2019, 14:40
CHP'li Gündoğdu: Arazilerin Üreticiye Satışında Fahiş Fiyatlara Son Verilmeli

İşte Gündoğdu'nun Soru Önergesi:

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Orman köylülerinin kalkınması ve desteklenmesi amacıyla hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan 2B arazilerin değerlendirilmesi,  satılması sırasında uygulanan fiyatlandırma, değer tespiti yapılma yöntemleri köylüyü ciddi sıkıntılara sürüklemektedir.

Özellikle köylünün tarım alanı olarak kullandığı arazilerin değer tespitleri sırasında bölge halkının ekonomik durumu ve alım gücü gözetilmeksizin yüksek rayiç bedelleri ortaya çıkmaktadır.

Köylünün alım gücünün ve arazinin gerçek değerin çok üzerinde yapılan yüksek değer tespitleri köylünün kullandığı, ekip biçtiği arazileri sahiplenmesini imkânsızlaştırırken, rant heveslisi sanayicinin de iştahını kabartmaktadır.

Bu doğrultuda;  

1-Kırklareli İli Pınarhisar İlçesi Cevizköy köyünde 2B arazilerinin satışı için yapılan değer tespitleri hem bölge köylüsünün alım gücünün çok üzerinde, hem de bölgede serbest piyasa değerlerinin iki katı düzeyinde tespit edilmiş olup, yapılan değer tespitlerinin yeni bir komisyon aracılığıyla yeniden yapılması düşünülüyor mu?

2- Kırklareli İli Pınarhisar İlçesi Cevizköy köyünde 2B arazilerinin rayiç bedelini yapan komisyon; Pınarhisar Ziraat Odası, Pınarhisar Belediyesi, Pınarhisar Tarım Orman Müdürlüğünün, Cevizköy Muhtarlığının ve bölgede çalışan emlak komisyoncularının belirlediği fiyatların 3-4 katı bir fahiş rakamı nasıl belirlemiştir,

Bu konuda inceleme yaptırmayı ve inceleme sonuçlarını bölge halkına açıklamayı düşünüyor musunuz?

3-Anılan bölgemizde daha önce yapılan rayiç bedel tespitlerinde fahiş rakamların çıkarılması bölgede üreticinin, çiftçinin üretim yaptığı arazilerinin rant peşinde koşanların eline geçmesini nasıl engelleyeceksiniz,

Bölgede köylünün üretimine devam edebilmesi, köyünü terk etmemesi için hangi tedbirleri alıyorsunuz?

Yorumlar (0)