CHP'li Gökçel: Orman Genel Müdürlüğü 26 Helikopter Almayı Planlamış

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında 26 adet helikopter almayı planladığını ama bunların hiçbirini almadığını kaydetti.

Vekil Haberleri 04.08.2021, 12:05
CHP'li Gökçel: Orman Genel Müdürlüğü 26 Helikopter Almayı Planlamış

. Gökçel, “OGM'nin 2021 planına göre, uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangın ve lojistik aracı için  8 milyon harcama  ve 26 helikopter alımı planlanmış ancak hiçbiri gerçekleşmemiş” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yanan orman alanlarını gezdi. Yangınların bu denli büyük olmasında ihmaller zinciri olduğunu kaydeden Gökçel, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında planladığı alımları yapmadığını ifade etti. CHP’li Gökçel, “OGM'nin 2021 planına göre, uçak ve helikopter hangarı için 40 milyon TL, yangın ve lojistik aracı için  8 milyon harcama  ve 26 helikopter alımı planlanmış ancak hiçbiri gerçekleşmemiş” diye konuştu. Yangınla mücadele ve orman koruma projelerinin de atıl kaldığını vurgulayan Gökçel, “Orman koruma ve yangınla mücadele projesi için de 2021 yılında 55 milyon TL harcama yapılmasını planlayan OGM yalnızca 28 bin TL harcanmış, yani kendi planlarına bile uymadılar” dedi. İhmaller sonucunda orman yangınlarının kontrol altına alınamadığına değinen Gökçel, 15 Temmuz’da Pembecik mahallesinde yanan alanda devam eden kök yangınlarının yeni yangına sebep olduğunu söyledi.

“Soğutma Çalışması Yapılmayan Yangınlar Yeni Felaketlere Yol Açıyor”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin’in Aydıncık ilçesinde yanan alanlar ile ilgili açıklamalar yaptı. Gökçel, 15 Temmuz’da Aydıncık’a bağlı Pembecik mahallesinde çıkan yangını hatırlattı. Bu yangından sonra soğutma çalışmalarının tamamlanmadığını belirten Gökçel, “Kök yangını devam eden ağaçlar 2. yangına sebep oldu. Şu anda da kök yangını devam eden ağaçlar var ve yeni bir yangının çıkması an meselesi,” dedi.  Kök yangının ortalama 1 ay sürdüğünü belirten Gökçel, en az 20 gün soğutma çalışmasının gerektiğinin altını çizdi. Gökçel, “Bakın bu köklerde olan alev bir rüzgar çıksa yandaki kurumuş ve yarı yanmış ağaçları tutuşturacak. Yeni bir yangına yol açacak. 20 gün soğutma çalışması yapılmadığı için Pembecik mahallemizde orman yangını olan alanda yeni bir yangın çıktı ve 35 km kuzey güney 20 km doğu batı yönündeki büyük bir alanın yanmasına neden olan yangın ortaya çıktı. Bu kadar büyük yangını ortaya çıkaran bu ihmaller zinciridir” diye konuştu. Gökçel, “Orman Bakanı kendi işini yapacağına kendi ihmalini örtbas etmek için belediyeleri kullanıyor” dedi. İktidarı istifaya devam eden Gökçel, “Orman vatandır, vatanı koruyamadılar. İktidarın ve Orman Bakanının hata ve ihmalleri yüzünden milyonlarca hektar ormanımız yandı. Vatanı yaktınız, görevinizi yapmıyorsunuz, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarı istifaya davet ediyorum” dedi.

Yorumlar (0)