CHP'li Çakırözer: “Hem ‘Kıbrıs Türkünün hakkını savunacağız’ diyorsunuz, hem ülkeye almıyorsunuz!”

Aralarında siyasetçi, yazar ve gazetecilerinin de bulunduğu Kuzey Kıbrıslı bazı isimlerin haklarında ‘Türkiye’ye giriş yasağı’ olduğu gerekçesiyle ülkeye alınmamasına ilişkin iddialar TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soruldu

Vekil Haberleri 17.11.2021, 13:21
CHP'li Çakırözer:  “Hem ‘Kıbrıs Türkünün hakkını savunacağız’ diyorsunuz, hem ülkeye almıyorsunuz!”

CHP’li Utku Çakırözer’in sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, bazı KKTC’lilerin Türkiye’ye alınmamasını yalanlamazken, ülkeye girecek yabancılara ilişkin alınan kararları ‘egenmenlik yetkisi’ olarak açıkladı. Çavuşoğlu’na tepki gösteren Çakırözer, “KKTC’lilerin Türkiye’ye alınmaması sadece ‘egemenlik yetkisi’ ile açıklanamaz. Bir yanda ‘Kıbrıslıların hakkını, hukukunu biz savunuruz’ diyorsunuz, diğer yanda Kıbrıslı gazeteci, siyasetçi ve aydınları ülkeye almayarak hakkını, hukukun siz çiğniyorsunuz! Bu hukuk dışı muamelenin gerekçesi hem KKTC’lilere, hem de kamuoyuna derhal açıklanmalıdır” dedi.

‘YASAKLI LİSTEYE’ YALANLAMA YOK

KKTC Cumhurbaşkanlığı eski İletişim Danışmanı Ali Bizden’in 6 Temmuz, Araştırmacı yazar Ahmet Cavit Han’ın ise 12 Temmuz’da haklarında Türkiye’ye giriş yasağı olduğu gerekçesiyle İstanbul’dan Kıbrıs’a geri gönderildiği haberleri basında yer aldı. Ardından Ekim ayında da Basın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir’in, Hırvatistan dönüşü İstanbul Havaalanı‘nda göz altına alınarak, uçağa bindirilmediği haberleri yapıldı. Kıbrıs’ta yayın yapan bir gazete ise, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’ne ulaştıklarını belirterek aralarında aydın, yazar, gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu 42 Kıbrıslı muhalife Türkiye’ye giriş yasağı getirildiğini yazarak, ‘yasaklı listeyi’ paylaştı.

Eylül 2020’den itibaren geçerli olduğu söylenen yasağın nedenleri ve başka kimlerin yasak kapsamında olduğu soruları TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de gündem oldu. İddiları uzun süredir Meclis gündeminde tutan, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Kıbrıslılara uygulanan yasağı Meclis’teki bütçe görüşmelerinde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu.

BAKAN BAŞTAN SAVDI: “EGEMENLİK YETKİSİ”

Çakırözer’in sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “Ülkeye girecek yabancılara ilişkin alınan kararlar her devletin kendi egemenlik yetkisindedir” dedi. Çavuşoğlu aralarında gazeteci, siyasetci ve aydınların bulunduğu KKTC’lilerin Türkiye’ye alınmamasını yalanlamazken, Çakırözer’in “KKTC vatandaşlarının Türkiye’ye girişine yasak getirilmesinin gerekçesi nedir? Yasak getirilen kişi sayısı kaçtır?” sorularını da yanıtsız bıraktı.

“HUKUK DIŞI MUAMELİNİN GEREKÇESİ NEDİR”

Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtını eleştiren CHP’li Çakırözer, KKTC’lilerin Türkiye’ye alınmamasının gerekçesini sordu. Çakırözer, “Ortada Kıbrıs basınına da yansıyan vahim iddialar var. 42 kişinin muhalif oldukları gerekçesiyle Türkiye’ye alınmadığı yazılıp, çiziliyor. Hem ‘KKTC bağımsız devlet olsun’ diyorsunuz hem içişlerine karışıyorsunuz. ‘Kıbrıs Türkünün hakkını, hukukunu biz savunacağız’ diyorsunuz, oradaki insanların hakkını, hukukunu önce siz çiğniyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir? KKTC’li gazeteci, siyasetçi ve aydınların Türkiye’ye alınmaması ‘egemenlik yetkisi’ olarak geçiştirilemez. Bu insanların ülkeye alınmamasının, bu hukuk dışı muamelenin gerekçesi nedir? Neden Türkiye’ye alınmadıkları hem onlara, hem de kamuoyuna derhal açıklanmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)