CHP'Lİ BULUT:ADANA GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE TÜRKİYE İKİNCİSİ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yoksulluğun, işsizliğin, gelir adaletsizliğinin can yakıcı boyutlara ulaştığını belirterek iktidar milletvekillerine çağrıda bulundu. Bulut, “Gelin yeni dönemde Meclis’in etkinliğini artıralım. Vatandaşın derdine derman olalım” dedi.

Vekil Haberleri 24.10.2019, 10:18
CHP'Lİ BULUT:ADANA GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE TÜRKİYE İKİNCİSİ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda, "Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2018 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasında ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu Bitlis, Van, Muş ve Hakkâri illerinin ekonomik sorunlarının araştırılması ve fert gelirinin arttırılması için gerekli önlemlerin tespit edilmesi" amacıyla İYİ Parti tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesinde, CHP grubu adına söz aldı. Verilen önergeyi CHP olarak kıymetli bulduklarını belirten Bulut,  bizleri millet, devleti asil yapan güvenlik, sağlık, barınma gibi değerlerin olduğunu, ancak “adalet” kavramının son zamanlarda özellikle öne çıktığını söyledi. 

ADALETSİZLİK HER YERDE

Adalet kavramına hukuksal, ekonomik, sosyal adalet olarak bakılabileceğini söyleyen Bulut, önergenin konusu Bitlis, Van, Hakkâri, Muş olsa da adaletsizliğin ülkenin her bölgesinde olduğunu kaydetti. Bulut, “Türkiye’de en zengin kesim gelirin yüzde 47,6’sını alırken, en yoksul yüzde 40’lik kesime toplam gelirden düşen pay sadece yüzde 17’yse, nüfusun 3’de 1’i sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi olan evlerde oturuyorsa adaletten söz edilemez. ” dedi.

MİLYONLARCA KİŞİ BORÇLU

Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 7 milyon 364 bine, genç işsizliğin yüzde 27’ye yükseldiğine, 3 milyon 610 bin kişinin kredi kartı borcu yüzünden icralık olduğuna dikkat çeken Bulut, rakamların her yıl daha da kötüye gittiğini söyledi. Zengin daha da zenginleşirken, fakirin daha da fakirleştiğini kaydeden Bulut,  Türkiye'de yıllık geliri 10.670 lira olan 16 milyon 888 bin kişi olduğunu bildirdi.

ADANA GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE TÜRKİYE İKİNCİSİ

Bir zamanlar bollukla bereketle anılan Adana’da da durumun farklı olmadığını kaydeden Bulut şöyle devam etti:  Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’ın ardından Avrupa ikincisi, Adana da Türkiye ikincisi. Mevcut tablo bu iken Saray’ın müteahhitlerine kaynak yaratmak için yasa çıkarıyorsunuz. Devletin bankalarının kapılarını sonuna kadar açıyorsunuz.  O da yetmiyor, İstanbul Finans Merkezi’ni yapan müteahhitleri kurtarmak için Varlık Fonu’nu devreye sokuyor; 1,67 milyar TL para aktarıyorsunuz” dedi.

MECLİS’İN ETKİNLİĞİNİ ARTIRALIM

İktidar milletvekillerine çağrı yapan CHP’li Bulut, “Türkiye'de artık bir Meclis hükûmeti yok, tek başına bir yönetim şekli var. Gelin hep birlikte yeni dönemde Meclisin etkinliğini artıralım. Vatandaşın derdine derman olalım. Yoksullukla mücadele için, bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması için bu önergeye evet diyelim” ifadelerini kullandı. Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Yorumlar (0)