CHP'li Bülbül: Kişi başına düşen su miktarı düşüyor!

Son günlerde gündemden düşmeyen ve her geçen gün daha da artan su sorunu hakkında CHP’den komisyon teklifi geldi.

Vekil Haberleri 08.01.2021, 11:17
CHP'li Bülbül: Kişi başına düşen su miktarı düşüyor!

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, su krizinin önlenmesi, kriz hakkında gerekli tedbirlerin alınması ve su yönetim politikalarının oluşturulması hakkında araştırma komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığına önerge verdi.

Önergede, su yönetiminin özellikle salgın günlerinde hijyeni sağlamak adına önem kazandığı belirtilerek, “Hali hazırda bir su krizinin içindeyken su tüketiminin artması da endişeyi beraberinde getirmiştir. İklim kriziyle birlikte yağışların azalması ve düzensizleşmesi, hava sıcaklıklarının artması, suya erişimi zorlaştırmaktadır” denildi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SU MÜKTARI DÜŞÜYOR

DSİ’nin verilerinin yer aldığı önergede şöyle denildi:

“Türkiye’de yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık bin 519 m3’tür. Bu miktar ile Türkiye, su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Ayrıca TÜİK, Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağını öngörmektedir. Bu durumda, kişi başına düşen su miktarının bin 120 m³/yıl olması beklenmektedir. Bir diğer yandan kullanılabilir suyun %70’i tarımda tüketilmektedir. Bu kapsamda gıda üretimi de risk altındadır. Çok büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuz açıkken bu konuda kamu politikaları halen oluşturulmamaktadır.”

SU YÖNETİM POLİKİLASI OLMALI

Önergede, su yönetiminin ivedilikle ele alınması ve salgınla birlikte artan su tüketimi hakkında ulusal bir su politikasının oluşturulmasının zorunlu olduğu vurgulanırken, su kirliliğinin önlenmesinden, su havzalarının korunmasına kadar su yönetimi konusunda ele alınması gereken pek çok konu olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)