CHP'li Bingöl: Hastaneler batmak üzere, doktorlar hastalarının ihtiyaçlarına erişemiyor!

CHP Ankara Milletvekili Dr. Tekin Bingöl, yıllardır güncellenemeyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlandırması nedeniyle devlet ve üniversite hastanelerinin borç batağında olduğunu belirterek “Yandaşlara milyarlar aktarılırken susanlar, Milli Piyango’dan iç edilen milyonların SMA hastası çocuklar için kullanılması önerildiğinde kuruş hesabı peşine düşüyor. İşte bu zihniyet yüzünden sağlık sistemimiz iflasın eşiğine geldi” dedi.

Vekil Haberleri 05.01.2021, 17:08
CHP'li Bingöl: Hastaneler batmak üzere, doktorlar hastalarının ihtiyaçlarına erişemiyor!

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Dr. Tekin Bingöl, Sağlık Bakanlığı, SGK ve hastaneleri yıllardır karşı karşıya getiren Sağlıkta Uygulama Tebliği fiyatlandırmasının TBMM’de araştırılması için harekete geçti. TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde Bingöl, Sağlık Bakanlığı’nın ilaç ve medikal şirketlerini indirime zorlamasına dikkat çekerek, devlet ve üniversite hastanelerinin biriken milyarlarca liralık borcunun da Meclis’te görüşülmesini talep etti.

“Doktorların eli kolu bağlı”

Bingöl, “Hastanelerimizin ana gelir kaynağı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hizmetin karşılığı ödediği ücretlerdir. Ancak hastane işletme maliyetinde yıllardır artış olmasına karşın Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan birim fiyatlarının değişmemesi üniversite ve devlet hastanelerimizi bir mali çıkmazın içine sürüklemiş durumda. Hastanelerimiz borç batağında. Doktorlar, hastalarının ihtiyaçları olan malzemelere erişemiyorlar. Medikal şirketleri borçları ödenmediği için malzeme vermek istemiyor, açılan ihaleler SUT fiyatlarının yetersizliği nedeniyle karşılıksız kalıyor. Doktorlarımızın eli kolu bağlanmış durumda. Boş döner sermaye kasası ile hastalarının sağlığı arasında gidip geliyorlar” dedi.

“SUT’da 75 değişiklik, 20 farklı fiyatlandırma”

SGK’nin prim gelirlerindeki artışa dikkat çeken Bingöl, “Çalışanların sırtından her ay prim alan SGK’nin 2010’daki 66 milyar TL’lik prim geliri, 2020’de 300 milyara ulaştı. Yaklaşık 5 kat artışa rağmen fiyatlandırmalarda aynı istikrar yok. 2010’da yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde 10 yılda 75 kez değişikliğe gidildi. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Finansal Analiz ve Faturalandırma Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesine girdiğinizde de aynı dönemde 20’ye yakın farklı fiyatlandırma ile karşılaşıyorsunuz. Sadece hastaneler çalışamaz duruma geldiğinde ‘iyileştirme’ adı altında günü kurtarmaya bile yetmeyen değişiklikler yapıldı. ‘Yapılandırma’ adı altında borçlar ertelendi. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ilaçlar için yılda 40 milyar TL'yi aşkın kaynak ayırıldığını söylese de devlet ilaç şirketlerinden indirim peşinde. SGK her yıl milyarlarca açık veriyor. Hastaneler için artık bıçak kemikte” ifadelerini kullandı.

“Sağlık sistemi iflasın eşiğinde”

Bingöl, “Sosyal bir devlette vatandaş için sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması ne kadar önemliyse verilen sağlık hizmetinin niteliği de o kadar önemlidir. Sağlık emekçilerimiz de verdikleri nitelikli hizmetin karşılığını aynı şekilde almalıdır. Ancak AKP iktidarı, çalışanlardan aldığı yüzlerce milyar TL’lik primleri yine onların sağlığı ve geleceği için kullanmak yerine, yandaşları için kaynak olarak kullanıyor. Devlet ve üniversite hastaneleri borç batağındayken, iktidar ise şehir hastanelerine ‘garanti’ ödemeler adı altında milyarlar aktarıyor. Kaynaklar israf edilirken, ilaç ve medikal şirketleri ise indirime zorlanıyor. Kimse devlete ilaç ve malzeme vermek istemiyor” diye konuştu.

“Yandaşlara milyarlar, vatandaşa kuruş hesabı”

Milli Piyango çekilişi sonucu Varlık Fonu'na aktarılan 75 milyon liranın, SMA hastası çocuklar için kullanması önerisine karşı iktidar kanadından gelen açıklamalara da tepki gösteren Bingöl, “Yandaşlara milyarlar aktarılırken susanlar, Milli Piyango’dan iç edilen 75 milyon TL’nin SMA hastası çocuklar için kullanılması önerildiğinde kuruş hesabı yapıyorlar. İkisi bakan olmak üzere, SGK ve iktidar milletvekilleri açıklama telaşına giriyorlar. Halk sağlığında tasarruf olmaz. Hele ki çocuklarımızın sağlığı söz konusu olduğunda bu kadar acımasız yaklaşımları kabul etmiyoruz. AKP döneminde yönetilemeyen her kurumda olduğu gibi sağlık sistemimiz de bu zihniyetin sonucunda iflasın eşiğinde. Yarın çok geç olmadan, iktidarın yönetemediği SGK ve SUT fiyatlandırmasının, sağlık sistemimizin iflas etmemesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için mevcut kriz TBMM’de araştırılmalı ve ortak bir çıkış yolu bulunmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)