CHP'li Bayır Bakan Selçuk'a ALES'i sordu: Niçin çözüm üretmediniz?

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 6 Aralık 2020’de yapılması gereken ALES’in pandemi nedeniyle ertelenmesi sebebiyle, birçok kişinin akademik kariyerinin sekteye uğramasını meclis gündemine taşıdı. Bayır, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplaması istemiyle, soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 23.12.2020, 12:03
CHP'li Bayır Bakan Selçuk'a ALES'i sordu: Niçin çözüm üretmediniz?

Geçerliliği 5 yıl olan ve 6 Aralık’ta yapılması gerekirken pandemi sebebiyle ertelenen ALES sınav tarihine dört gün kala ileri bir tarihe ertelenmiş ve herhangi olası bir tarih belirtilmemişti. Akademik kadrolar ve lisansüstü eğitim için şart koşulan bu sınavın ertelenmesinden dolayı birçok kişinin akademik kariyerini sekteye uğrattığını belirten Bayır, ‘’ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Bilindiği üzere, Aralık-Ocak ayları hem akademik kadroların hem de lisansüstü eğitim alımlarının yoğunlukla gerçekleştiği aylardır. Bu çözümsüzlüğün ortadan kalkması için, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a sorular yönelttim’’ dedi.

Bayır’ın cevaplaması istediği sorular;

1- Beş yıllık sınav geçerliliği süresi Aralık ayı itibariyle dolan ve 6 Aralık 2020 tarihindeki sınava giremeyen kişilerin mevcut ALES puanlarının ileri tarihte yapılacak sınava kadar geçerli sayılabilmesi adına çalışma yürütüyor musunuz veya yürütmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız varsa, kamuoyunu bilgilendirir misiniz?

2- Bakanlığınız, bu durumu niçin daha önceden görerek çözüm üretememiş ve mağduriyetin açılmasına sebep olmuştur?

Yorumlar (0)