CHP'Lİ ALİ KEVEN: ŞEKERPANCARI FİYATINI AÇIKLAMAYI UNUTTUNUZ MU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat Milletvekili Ali Keven, bu yıl için şekerpancarı alım fiyatlarının açıklanmamış olmasına tepki gösterdi. Ziyaret etmiş olduğu pancar ekim alanlarında çiftçilerin sorunlarını dinleyen Keven’e pancar çiftçileri neredeyse 2 ay sonra hasadı yapılacak olan şekerpancarı için hala bir fiyat açıklanmadığını ilettiler.

Vekil Haberleri 15.07.2019, 17:29
CHP'Lİ ALİ KEVEN: ŞEKERPANCARI FİYATINI AÇIKLAMAYI UNUTTUNUZ MU?

Şekerpancarı üreticilerinin sorunlarına cevap aramak için Türk Şeker A.Ş. ile görüşüldüğünü ifade eden Keven, kendilerine muğlak ifadelerle geri dönüş yapılmasına tepki gösterdi.

“Şekerpancarı ülkemiz için stratejik bir üründür ancak geldiğimiz noktada hükümetin 17 yıldır izlediği tarımı bitirme politikası sonucu şekerpancarı üretimi sorun yumağına dönüşmüştür. Yaklaşık 2 ay sonra Eylül ayı içinde 2019 yılı şekerpancarı hasat dönemi gerçekleşecek ancak ortada ne bir fiyat var ne de yetkililerden bir cevap var! Çiftçimiz adına soruyoruz bu sene ne kadar fiyat vereceksiniz diye maalesef Türk Şeker A.Ş.’ den net bir cevap yok. Siz bilmeyeceksiniz de hangi kurum bilecek? Bugüne kadar ne yazık ki miting alanlarına hapsedilmiş, siyasete malzeme yapılmış bir ürün fiyatı açıklama anlayışı var.”

Geçmiş yılları hatırlatan Keven, devamlı miting alanlarında açıklanan şekerpancarı fiyatı “ne oldu da bu sene açıklanamadı” diye sordu.

“Geçmiş yıllara bakacak olursak 2015 yılında ton başı 190 lira olan fiyatı çiftçilerle alay eder gibi 2016 yılı içinde hiç artırmadan 190 lira olarak açıklayan kim? Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçim öncesi Konya mitinginde açıklıyor. Açıkladığı tarih 30 Ekim 2015. Yani hasat döneminden on ay öncesi.

2017 yılı için 210 lira olan fiyatı açıklayan kim? Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında açıklıyor. Açıkladığı tarih 8 Kasım 2016. Yani hasat döneminden on ay öncesi.

2018 yılı için 235 lira olan fiyatı açıklayan kim? Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, seçim öncesi Amasya’da açılış töreninde açıklıyor. Açıkladığı tarih 12 Haziran 2018. Hasat döneminden üç ay öncesi.

2019 yılına geldik. Ancak ortada henüz bir açıklama yok!”

Çiftçilerin git gide yoksullaştığına da dikkat çeken Keven, ürün fiyatlarının dolarda ki artışa yenik düştüğünü söyledi.

“Şekerpancarı çiftçisi gitgide yoksullaşıyor ve alım gücü düşüyor. Mazotu gübresi işçiliği artarken sattığı şekerpancarının fiyatı TL olarak bir miktar artıyor gibi görünüyor ama hem enflasyon artışına hem de doların artışına yenik düşüyor. Ortalama hasat dönemi olan 15 Eylül tarihinde ki kur dikkate alınırsa, 2017 yılında ton başına fiyatı 61 dolar iken 2018 yılında 38 dolara gerilemiştir. Bu yıl ise fiyatın ne olacağı meçhul”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası çiftçilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Keven,

“Yozgat Yerköy bölgesini de kapsayan Çorum Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinden sonra şekerpancarı çiftçisi sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmedi. Çiftçi geçen yıl birçok konuda mağdur edildi. Yerköy’de ki pancar toplama merkezi kapatıldığı için mağdur edildi. Nakliye ücretleri düşürüldüğü için mağdur edildi. Aniden randevu sistemi getirdiler ve çiftçi yine mağdur edildi. Bir çiftçimizin 800 ton şekerpancarını alım tarihi geçti deyip tarlada çürümeye terk ettiler. Yani fiyat politikasından dolayı çiftçinin mağdur olduğu yetmiyormuş gibi bir de fabrika kapısında mağdur edildiler. Yozgat Şeker Fabrikası ise önce özelleştirildi sonra firma caydığı için iptal edildi. Bu yıl yine Türk Şeker A.Ş. adına üretim devam edecek. Üreticiler ve fabrika işçileri özelleştirmeden vaz geçilmesini ve bu yıl ki kampanya döneminin yine şenlik havasında yapılmasını bekliyor.”

1 MİLYON DEKAR ŞEKERPANCARI ARTIK EKİLMİYOR!

2000 yılından bugüne 1 milyon dekar alanda artık şekerpancarının ekilmediğini belirten Keven, çiftçilerin üretime devam edebilmek için siyasi iktidardan bir cevap beklediklerini ancak cevap dahi bulamadıklarını söyledi.

“Ülkemizde 2000 yılında 4 milyon 100 bin dekar alanda şekerpancarı ekimi yapılırken, 2018'de bu alan 3 milyon 100 bin dekara düştü. Yani 1 milyon dekarlık alanda artık şekerpancarı ekimi yapılmıyor. Tarla ya boş bırakılıyor ya da daha az emek isteyen ürünler ekiliyor. Çünkü çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Borç yükü git gide artıyor. Kendisine sahip çıkması gereken Ziraat Bankası’nın kapısına gidiyor eli boş dönüyor. Ziraat Bankası, futbol kulüplerine sunduğu imtiyazlı kredileri çiftçi almak istediği zaman çiftçiyi görmemezlikten geliyor. Çiftçiyi bilinçli olarak üretimden koparmak istiyorlar. Bunu biz söylemiyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) söylüyor. 17 yılda çiftçi sayısı 456 bin kişi azaldı.”

Yorumlar (0)