CHP'li Ağbaba: Türkiye Bugün Afganistan Değilse, Bunu Atatürk’e Borçluyuz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Burhaniye Kitap Fuarı açılış konuşmasında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Vekil Haberleri 20.08.2021, 13:46 20.08.2021, 14:31
CHP'li Ağbaba: Türkiye Bugün Afganistan Değilse, Bunu Atatürk’e Borçluyuz

Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesine değinen Ağbaba, Türkiye’de demokrasinin ve laikliğin önemi vurgu yaptı.

Afganistan’da yaşananlar Atatürk’ün ne büyük bir devrimci olduğunu bir kez daha gösterdi

Anadolu değerlerine ve Atatürk’ün mirasına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Ağbaba’nın konuşması şu şekilde:

“Dünyada bugün yaşananlara bakınca bizi biz yapan, Anadolu’da bir arada yaşamamızı sağlayan birkaç değerin altını çizmek gerektiğine inanıyorum. Afganistan’da yaşananlar tüm dünyaya gösterdi ki, bizim sıkıca bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerine sarılmamız gerekiyor. Atatürk’ün yolunda ilerlememiz gerekiyor. Bu yol, çağdaşlık, Cumhuriyet, laiklik, kadın erkek eşitliğidir. Bizi Müslüman ülkelerden farklı kılan özelliklerimiz bunlar. Bir diğeri bilim, kitap, düşünme özgürlüğüdür. Bizi farklı yapan bir diğer değer ise Anadolu topraklarında yetişen değerler. 13., 14. yüzyılda dünya birbirini keserken Anadolu’da yeşeren değerler bu topraklara barışı, hoşgörüyü, kardeşliği getirdi. Hiç uzakta aramaya gerek yok. ‘Ne olursan ol yine de gel’ diyen Hz. Mevlana’yı bu topraklar yetiştirdi. Dünya birbirini kırarken bir elinde aslanı, diğer elinde ceylanıyla barış içinde yaşatan Hacı Bektaşi Velileri bu topraklar yetiştirdi. ‘72 millet birdir’ diyen Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, ‘yârin yanağından gayri her şeyde ortaklık’ diyen Şeyh Bedrettinler, Ahmet Yeseviler i bu topraklar yetiştirdi.”

Benzerlik kuracağımız kişiler Taliban değil, Anadolu değerleridir, Atatürk’tür

“Bizim benzerlik kuracağımız birileri varsa bu Taliban veya selefiler değil, işte bu kişilerdir. Müslüman ülkelere bakın; İran, Irak, Libya, Tunus, Bangladeş, Katar, Suriye’ye bir bakın, hepsinde kan ve gözyaşı var. Türkiye niye farklı, Türkiye laik demokratik bir Cumhuriyet. Türkiye’de bugün Afganistan’daki gibi 15 yaşından büyük kızlarımız Taliban’a ikram edilmiyorsa, Suriye’de 10-11 yaşlarında kızlar kafesler içinde köle pazarında satılmıyorsa, insanlar mezhebinden dolayı kesilmiyorsa bunu laikliğe, demokrasiye, Cumhuriyete borçluyuz. Kadının araba kullanması tartışılmıyorsa, müzik yasaklanmıyorsa, kadın erkek eşitse bunu bu toprakların yetiştirdiği en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bu topraklar Aşık Veysel’i, Aşık Nesimi’yi, bugünlerde Fazıl Say’ı yetiştirdi. Şimdi parlamenter demokrasiye, Cumhuriyete, laikliğe sahip çıkmak lazım. Laiklik hava kadar su kadar önemlidir. Bize düşen görev de Anadolu’da yetişmiş insanların ekmiş olduğu tohumlara su vermek, dünyada eşi benzeri olmayan, emperyalizme meydan okuyan, Atatürk’ün değerlerine sahip çıkmaktır.”

Yorumlar (0)