CHP DİYABET HASTALARINI ZORDA BIRAKAN İNSÜLİN POMPASI ZAMMINI MECLİSE TAŞIDI

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, dolarla birlikte tırmanışa geçen insülin pompalarındaki zam nedeniyle mağdur olan diyabet hastalarını Meclis’e taşıdı. Antmen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, vücudunda hiç insülin hormonu bulunmayan diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan insülin pompasındaki zammın hastaları ve aileleri çok zor durumda bıraktıklarını belirterek “Sorunun biran önce çözümü ve hastaların ivedi şekilde ve ücretsiz biçimde insülin pompası alması için ne tür girişimlerde bulunulacaktır?” diye sordu.

Vekil Haberleri 06.10.2018, 09:47 06.10.2018, 09:47
CHP DİYABET HASTALARINI ZORDA BIRAKAN İNSÜLİN POMPASI ZAMMINI MECLİSE TAŞIDI

CHP’li vekil  zam nedeniyle pompadan vazgeçenlerin çocuklar da dahil olmak üzere günde 15 kez parmaklarını iğneyle delip ölçüm yaptıklarını belirterek “Bir defaya mahsus alınan insülin pompası için vatandaşların cebinden çıkan paranın, 11 bin 600 TL'den 18 bin 215 TL'ye çıktığı belirtilmektedir. Hastaların aylık alması gereken insülin pompası aparatlarının fiyatıysa 568 TL'den 900 TL'ye çıkmıştır. SGK'nın geri ödediği miktarsa, zamma rağmen aynı kalmıştır. Malzemelerin fiyatının 300 TL'sini ödeyen SGK, kendi ödeneğinde artışa gitmeyince, tedavide kullanılan tüm malzemeleri aileler kısıtlı imkanlarıyla karşılamaya ya da pompadan vazgeçmeye başlamıştır” dedi.

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

– Türkiye’de Tip 1 diyabet hastası kaç kişi bulunmaktadır? Bunlardan kaçı çocuk kaçı erişkindir? Kaç hasta insülin pompasına sahiptir kaçı değildir? İnsülin pompasına sahip olmayan diyabet hastalarının kaçı çocuktur?

- Şu anda kaç diyabet hastasının insülin pompası alması gerekmektedir? Kamu ve özel hastanelere yapılan başvuru sayısı nedir?

– Son 10 yılda kaç diyabet hastası insülin pompası kullanmaya başlamıştır? Yıllar sırasıyla belirtilmek üzere yıllara göre bu sayı kaçtır? 

– İnsülin pompasının son 10 yıldaki fiyat artışı nedir? Türkiye toplamda bu ve eş değer malzeme için ne kadar bütçeye ihtiyaç duymaktadır? 

- Hastaların aylık alması gereken insülin pompası aparatlarının fiyatının 568 TL'den 900 TL’ye çıkması sonrasında aradaki fark neden SGK tarafından ödenmemektedir? Yine aynı şekilde bir defaya mahsus alınan insülin pompası için vatandaşların cebinden çıkan paranın, 11 bin 600 TL'den 18 bin 215 TL'ye çıkması sonrası aradaki fark neden SGK tarafından karşılanmamaktadır?

– Sorunun biran önce çözümü ve hastaların ivedi şekilde ve ücretsiz biçimde insülin pompası alması için ne tür girişimlerde bulunulacaktır?

Yorumlar (0)