BAYRAKTUTAN, ACİL KAMULAŞTIRMA KARARI İDDİALARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI!

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Artvin ili Arhavi İlçesine bağlı Balıklı köyünde(335 parsel), Derecik köyünde (135 Parsel), Üçirmak köyünde (66 parsel), Sırtoba köyünde (20 parsel), Ulukent köyünde (1 parsel) olmak üzere toplam 9 bin dönüm arazi hakkında HES projesi kapsamında istimlak edileceği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 20.01.2022, 12:26
BAYRAKTUTAN, ACİL KAMULAŞTIRMA KARARI İDDİALARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI!

Arhavi ilçesindeki bazı köylerin acele kamu çalışması ile yok edileceğini dile getiren Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği üyeleri ve ilgililerin konuyla alakalı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiğini vurgulayan Bayraktutan "Bölge Halkının bu istimlakların HES Projesinin ötesinde maden arama çalışmalarına açılmak üzere yapılacağı iddiaları doğru mudur? " diye sordu. 

İşte Bayraktutan'ın o soru önergesi:

Artvin İli Arhavi İlçesi Kapistre Çayı’nın Sevail ve Üçırmak Dere kolları üzerinde (Pilarget Köyü Mevkiinde) yapılması planlanan Saka-1 ve Saka-2 isimli Hidroelektrik Santrali (HES) projesi bölge halkının itirazları neticesinde hukuki süreci devam eden bir çalışma niteliğindedir.

Pilarget Köyü doğası, deresi, insanı, kültürüyle birlikte ülkemizin en güzide noktalarından biridir. Bölge Turizminin vazgeçilmezi Pilarget Köyü yapımı düşünülen ilgili HES projeleri neticesinde doğanın katledilmesinin yanı sıra ekonomik kalkınma modeli olarak ciddi ehemmiyet arz eden Turizm içinde tehlike oluşturmaktadır.

Artvin ili Arhavi İlçesine bağlı Balıklı köyünde(335 parsel), Derecik köyünde (135 Parsel), Üçirmak köyünde (66 parsel), Sırtoba köyünde (20 parsel), Ulukent köyünde (1 parsel) olmak üzere toplam 9 bin dönüm arazi hakkında HES projesi kapsamında istimlak edileceği dile getirilmiş, bölge halkı itirazlarını belirten açıklamalarda bulunmuş, Arhavi ilçesindeki bazı köylerin acele kamu çalışması ile yok edileceğini dile getiren Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği üyeleri ve ilgililer konuyla alakalı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmiştir.


Bu Bağlamda;

1    Artvin İli Arhavi İlçesi Kapistre Çayı’nın Sevail ve Üçırmak Dere kolları üzerinde (Pilarget Köyü Mevkiinde) yapılması planlanan Saka-1 ve Saka-2 isimli Hidroelektrik Santrali (HES) projesi hangi aşamadadır?

2-    Bölgede toplamda 9 bin dönüm arazinin istimlak edileceği iddiaları doğru mudur? Bu istimlak çalışmasının amacı nedir? HES Projesiyle ilgisi olamayacak alanların bu istimlak içerisinde bulunmasının gerekçeleri nelerdir?

3-    Bölge Halkının bu istimlakların HES Projesinin ötesinde maden arama çalışmalarına açılmak üzere yapılacağı iddiaları doğru mudur?

4-    Tüm bu soruların aydınlatılması adına yetkililerce gerekli açıklamalar ne zaman yapılacaktır?

5-    Bölge Halkının itirazları doğrultusunda, seslerine kulak verilerek ilgili projelerin iptal edilmesi adına bir takvim açıklar mısınız?
 

Yorumlar (0)