Barış Yarkadaş: "4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tutuklandı"

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, medyaya yönelik baskıların Mayıs ayında da hız kesmeden sürdüğünü söyledi.

Vekil Haberleri 31.05.2020, 12:14
Barış Yarkadaş: "4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci tutuklandı"

Medyada yaşanan hak ihlallerimi her ay rapor haline getiren CHP 26. Dönem Milletvekili - Gazeteci Barış Yarkadaş, Mayıs ayına ilişkin verileri de kamuoyuyla paylaştı.

GEZİ'YE İTHAF ETTİ 

Raporunu Gezi Direnişi'ne katılan milyonlarca insan ile Gezi'de hayatını ve gözünü kaybeden tüm yurttaşlara ithaf ettiğini belirten Yarkadaş, "Onlar, özgür bir medya için ağır bir bedel ödediler. Eğer bugün hala konuşabiliyor ve yazabiliyorsak, onların ödediği ağır bedelin bunda çok büyük bir katkısı var" ifadesini kullandı. 

"BASKILAR SÜRÜYOR"

İktidarın, 2013 yılının Mayıs ayında başlayan Gezi Direnişi'nin ardından medyaya yönelik baskılarını daha da artırdığını belirten Yarkadaş, "İktidar, 2013'ten 2020'ye uzanan zaman diliminde gazetecilere nefes aldırmamaya çalıştı" ifadesini kullandı.

Cezaevlerinde halen 100'e yakın gazetecinin bulunduğuna da dikkat çeken Yarkadaş, iktidarın son dönemde TV'lere yönelik baskıyı artırdığını da dile getirdi. 

"HALK TV'DEN KRT'YE.."

Yarkadaş, "HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5 ve FOX, iktidarın kılıcı RTÜK tarafından yakın takibe alınmış durumda. Bu kanalları ekonomik açıdan çökertmek ve susturmak istiyorlar" dedi.

CUMHURİYET'E YARGI YOLUYLA BASKI

Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik sindirme çabalarının da sistematik bir hale geldiğini belirtti. Cumhuriyet'in pazar günü yayınlanan 1. sayfasında 3 haksız tekzibe yer verildiğine dikkat çeken Yarkadaş, 

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iktidarın yargı üzerindeki gücünü kullanarak, Cumhuriyet Gazetesi'ni bu hale getirdi. "Bağımsız yargı" tamamı doğru olan Kuzguncuk haberi için 3 tekzip kararı verdi. Bu sayı, AKP'nin 18 yılının özetidir" dedi. 

MAYIS'TA NELER YAŞANDI?

Yarkadaş, 2020 yılının Mayıs ayında yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

1 gazeteci ve 1 fotoğraf sanatçısı tutuklandı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 1 gazeteci hakim karşısına çıktı.

1 gazeteci cezaevinde kötü muameleye maruz kaldı.

4 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi. 1 gazeteciye dava açıldı.

3 gazeteye ilan ve reklam kesme cezası verildi, 2 TV kanalına para cezası ve program durdurma cezası verildi.

1 gazeteci ifade verdi, 1 radyo programına 3 kez yayın durdurma cezası uygulandı.

1 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 6 gazeteci hakkında 17 yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Yorumlar (0)