Banka çalışanlarına yıpranma payı verilmeli

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bankacılık sektöründe çalışanlar için yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Vekil Haberleri 06.04.2020, 14:56
Banka çalışanlarına yıpranma payı verilmeli

İşte CHP'li Aydınlık'ın soru önergesi; Halk arasında “yıpranma payı” olarak bilinen “itibari hizmet süresi” birçokmeslek grubu için geçerliliğini devam ettiriyor. Ülkenin en zor koşullarında dahi bu meslek gruplarından bazıları görevlerini devam ettirmek zorundalar; emniyet mensupları, itfaiye erleri, sağlık çalışanları ve benzeri gibi. Bugünlerde bir meslek grubu daha durum ne kadar vahim olursa olsun ekonominin ayakta kalması için çalışmak zorunda kaldı. Pandemi nedeniyle farkına varsakta bankacılık sektöründe çalışanların hayatlarının ciddi derecede riskli ve stresli geçtiğini fark etmiş olduk. Milyonlarca insanın ve kendilerinin de tehlikede olduğu böyle bir dönemde onları fark etmiş olduk; ancak ne yazık ki onlar yıpranma payı alan meslek gruplarına dahil değiller.
             

 Bu bağlamda;
1)    Bankacılık sektöründe görevli personeller için sektör temsilcilerinden itibari hizmet süresi hakkında tarafınıza iletilmiş bir çalışma var mıdır?
2)    Bankacılık sektöründe görevli personeller için genel olarak iş sağlığı ve güvenliği raporlarına, anketlerine ve çalışmalarına bakıldığında çalışma koşullarındaki psikososyal ve fiziksel zorluklar ön plandadır. Bu konuda bakanlığınıza bağlı ilgili kuruluşların raporları ne yöndedir?
3)    Bakanlığınız ve ilgili kuruluşların bankacılık sektöründe çalışanlar için “yıpranma payı” hakkı almaları yönünde herhangi bir çalışması var mıdır?
 

Yorumlar (0)