AYDIN SEZGİN: TÜRKİYE'NİN İSTİKRAR İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLMA NİTELİĞİ ORTADAN KALKTI

“AFGANİSTAN'A GERÇEK BİR ÇARE BULUNAMAZSA TÜRK CUMHURİYETLERİNDEN BAŞLAYARAK TÜM DÜNYA YENİ TÜRBÜLANSLARA SÜRÜKLENEBİLİR”

Vekil Haberleri 26.12.2018, 16:44 26.12.2018, 16:44
AYDIN SEZGİN: TÜRKİYE'NİN İSTİKRAR İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLMA NİTELİĞİ ORTADAN KALKTI

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu’nda 25 Aralık Salı günü yaptığı konuşmada, son on yılda dış politikamızın kurumsal geleneklerinden, uluslararası hukukun bazı normlarından, teamül ve kurallarından uzaklaştığını ve savrulduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin istikrar ihraç eden ve yayan bir ülke olma niteliğinin ortadan kalktığını belirtti.

 

Afganistan'daki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nin genel kuruldaki görüşmeleri sırasında İYİ Parti Grubu adına söz alan Aydın Sezgin, iktidarın Türkiye'yi demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, insan hakları ve temel özgürlüklerden, etik kurallardan uzaklaştırdığını vurgulayarak, dış politikadaki başarısızlıklar için de zemin oluşturulduğunu ancak Afganistan politikamızın bir istisna olduğunu ifade etti.

 

“Afganistan sorununa çözüm için süregiden birçok inisiyatif meyanında Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan İstanbul Süreci iyi niyetli ve ilgili tarafları bir araya getiren bir girişim olarak alkış hak etmektedir” şeklinde konuşan Sezgin, buna rağmen Türkiye’nin izlediği politikanın bugüne kadar sağladığı neticelerin mütevazi kaldığını kabullenmek gerektiğini belirtti ve “bu durumun, son yıllarda dış politikamızdaki itibar ve güven kaybından mı kaynaklandığı sorusu da ister istemez akla gelmektedir” dedi.

 

Afganistan'a gerçek bir çare bulunamadığı takdirde, Türk cumhuriyetlerinden başlamak suretiyle tüm dünyanın yeni türbülanslara sürüklenebileceğini vurgulayan Aydın Sezgin, bu nedenle Türkiye’nin Afganistan’daki görev gücüne katkısını olumlu bulduklarını ve tezkereyi desteklediklerini belirtti.

 

Suriye’deki savaşın da sık sık Afganistan benzetmesine tabi tutulduğunu hatırlatan Sezgin, iktidarın bunlara kulak tıkadığını ve arazideki gerçekliği görmek istemediğini belirterek, “iktidar Suriye konusunda kendinden farklı politikalar uygulayan ülkelerin kararlılıklarını hafife almıştır. Bugün Suriye krizinin AK Parti iktidarının politikalarından kaynaklanan ve millî güvenlik çıkarlarımız üzerinde ağır riskler oluşturan etkilerinin onarılması, dizginlenmesi vaktidir” şeklinde konuştu.

 

ABD’nin Suriye’den çekilmesine de değinen Aydın Adnan Sezgin, terörist PYD/YPG'nin elindeki silahların ve araç gereçlerin akıbetinin altını çizerek, bunların yaratacağı ve tetikleyeceği risklerin nasıl önleneceğini iktidarın açıklaması gerektiğini belirtti.

 

İYİ Parti Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Suriye’deki riskleri bertaraf edebilmek için iktidarın bugüne dek ortaya koyduğu kötü alışkanlardan uzak durması gerektiğini vurgulayarak, muhataplarımız ve ortaklarımızla nereye kadar birlikte hareket edebileceğimizin dikkatli bir şekilde tespit edilmesi çağrısı yaptı. Sezgin, “İhvan gibi bazı yanlış mihmandarlardan da uzaklaşmalıyız. Bugüne kadar sürdürülen ikircikli, mübeddel tutumdan kurtulmalıyız” şeklinde konuştu.

 

Dış politikadaki güvenlik risklerinden kaynaklanan bir beka sorununun sıkça gündeme getirildiğini hatırlatan Sezgin, Türkiye'nin bekasının en büyük teminatının gelişmiş bir demokrasi, gerçek bir hukuk devleti ve insan hak ve özgürlüklerinin azami ölçüde genişletilmesi olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)