Kılıçdaroğlu: Deprem ile ilgili verdiğimiz 58 araştırma önergesi iktidar tarafından reddedildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu deprem ile ilgili verilen 58 araştırma önergesinin iktidar tarafından reddedildğini belirtti.

SİYASET 03.11.2020, 14:10 03.11.2020, 14:18
Kılıçdaroğlu: Deprem ile ilgili verdiğimiz 58 araştırma önergesi iktidar tarafından reddedildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.

DEPREMLE MÜCADELE 2 AŞAMALIDIR

Deprem konusunda biz ne yaptık? Anamuhalefet partisi olarak bizim de sorumluluğumuz var. Özellikle bunu anlatacağım bu bölümü, bize oy vermeyen vatandaşların dinlemesini isterim.

Bürokrasisi gelişmiş ülkelerde, devlet terbiyesi olan ülkelerde, kaynağının nereye harcandığının vatandaşa anlatıldığı ülkelerde depremle mücadele iki aşamalıdır. Birinci aşama şudur; afeti nasıl önleyebiliriz... Yani depreme dayanıklı yol, tünel, bina, havaalını, baraj yaparsınız. Riskli alanlarda öyle yapılaşmalar yaparsınız ki, depreme dayanıklı olur, kimsenin burnu kanamaz.

İkinci aşama nedir? Önlem aldık ama beklediğimizden çok daha şiddetli deprem oldu. Bu durumda da ortaya çıkan riski nasıl giderebiliriz çalışması yapılır. 

Türkiye'de hangisi yapılıyor? Birincisi yapılmıyor. İstanbul'daki konutların büyük kısmı depreme dayanıksız, bunu hepimiz biliyoruz. Bunu her partiden insan biliyor ama önlem alınmıyor. Neden?

Depremden sonra gözyaşları döküyoruz, dualar ediyoruz, gözyaşları döküyoruz, bir daha inşallah olmaz diyoruz. Peki deprem öncesi neden önlem almıyoruz? Allah bize akıl vermiş, aklımızı kullanacağız. Bilim adamları var ve çaba harcıyorlar.

Bugün bir gazetemiz haberin başlığını şöyle yapmış; "iktidarıyla - muhalefetiyle bilimin sesine kulak tıkayan Türkiye..". Pes yani. İktidar kulağını tıkıyor, bunu hepimiz biliyoruz. Ölem ölür kalan sağlar bizimdir diyor, bunu hepimiz biliyoruz. Ama bizi bununla itham edemezsiniz.

58 ARAŞTIRMA ÖNERGESİ İKTİDAR TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Kim görevini yapıyor, kim yapmıyor, bu önemli bir sorun. Deprem gerçeği var ve bundan sonra da deprem olacak, bilim insanları bunu söylüyor. Peki, parlamento görevini yaptı mı? Evet yaptı. Gelen bütün teklifler geçti. Ama 17 yılda depremle ilgili 58 araştırma önergesi vermişiz, iktidar bunu reddetmiş. Parlamentonun oturup araştırma yapması lazım. Demek ki muhalefet 17 yılda 58 kez deprem gerçeğine dikkat çekmiş.

Bilim insanları görevlerini yapıyorlar mı? Evet yapıyorlar. Çok sayıda bilim adamı yıllardır televizyonlarda önlem alın diyorlar. Önlem alan var mı? Hayır yok.

SİVİL TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI

Sivil toplum örgütleri görevini yapıyor mu? Evet yapıyor. Deprem gerçeğine dikkat çekiyor, alınması gereken önlemler konusunda çalışmalar, paneller yaptılar.

Üniversiteler görevini yapıyor mu? Evet yapıyor. Toplantılar, bilim çalışmaları yaptılar. Bilim insanlarının anlattıkları, yazdıkları, çizdikleri onlarca kitap var. 

Peki, muhalefet olarak biz görevimizi yaptık mı?

Yorumlar (0)