HDP'li Feleknas Uca'dan Erdoğan'a: Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir

Uca, başta AKP Genel Başkanı Erdoğan olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin, kadın bedeni ve kadın yaşamı üzerindeki tahakkümvari söylem ve pratikleri ile; toplumu her defasında bir kez daha bölen ırkçı söylemlerinden biran önce vazgeçmeye davet ediyorum. Bir kadın olarak benim bedenim bana aittir ve bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir. 

SİYASET 17.11.2017, 08:35 17.11.2017, 08:35
HDP'li Feleknas Uca'dan Erdoğan'a: Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir

 

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Torba Yasadaki tütün üretimine yönelik düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara da değinen Uca, şöyle konuştu:

Torba Yasada tütün üreticilerine ağır yaptırımlar getirmeyi öngören düzenlemelerden oluşan birçok madde yer almaktadır. Bu maddeler kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştır. Düzenlemelerin tamamı esas itibariyle yerli tütün üretimini uzun vadede uluslararası şirketlere karşı zayıflatacak bir karakter taşımaktadır. Madde düzenlemeleriyle Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’da; ÖTV Kanunu’nda; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmış ve küçük tütün üreticilerinin üretim yapmaları zorlaştırılmış, yapmaları halinde cezai yaptırımlar sertleştirilmiştir. 

 

Ayrıca, ürettikleri tütünü birlikte sattıkları ürünlere yeni vergiler getirilmiştir. 74. madde ile yurt içinde üretimi yapılabilen makarona çok yüksek oranda vergi getirilmesi bu kâğıdın yeniden kaçak yollarla getirilmesine neden olacaktır. Hükümet Torba Yasayla, bir paketi 30 ila 50 kuruşa satılan makarona bir anda tam 2 lira 20 kuruş vergi koymuştur. Üretim, pazarlama ve satış maliyetleri eklendiğinde 30 kuruşluk makaron artık 3 liradan daha aşağıya satılamayacaktır. Kayıtsız tütün satışına da hapis ve para cezası geldiği için artık yurttaşlar uygun fiyata açık tütün bulamayacaktır. Kayıtlı tütün ve ÖTV'li makaronla bir paket sigara artık en ucuz 7 liraya mal olacaktır.

Bu torba yasa bölge insanının cezalandırılmasının ekonomik ayağı

Bu torba yasayla yerel ve uluslararası büyük şirketlerin ve tekellerin önü iyice açılacak, küçük tütün üreticisi ve çiftçi üretim süreçlerinin dışına itilecektir. Torba yasada yer alan düzenlemelerle tütün üreticisinin üretimi engellenecek, zaten kısıtlanmış olan hakları da ellerinden alınacaktır. Torba yasadaki hapis ve para cezaları ile ürettiği ürünün ancak maliyetini karşılayabilen ve geçinemeyen tütün üreticileri bir kez daha cezalandırılacaktır. Yüksek vergiler ve kısıtlamalarla açık tütün üretimi tamamen bitirilecektir. Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır, Batman, Muş gibi illerin, temel geçim kaynaklarından biri tütündür. Son iki yıllık politikalar göz önüne alındığında, bu torba yasa bölge insanının cezalandırılmasının ekonomik ayağı olduğu açıktır. Tütün dışında herhangi bir üretimi olmayan yurttaşların elinden bu imkân da alındığı zaman halk iyice yoksullaşacaktır. Bütün bu nedenlerden dolayı, tütün üreticilerinin ağır mağduriyetine sebep olacak maddeler Torba Yasadan çıkarılmalıdır.

Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın;  “Evlenin, çoğalın. Bu konuda Müslüman kadınların hassasiyetini çok önemsiyorum. Türkiye’deki terör örgütü bu konuda çok çok hassas. En az 5-10-15 çocukları var” şeklindeki, cinsiyetçi ve ırkçı sözlerini kınadığımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” öncesinde bu sözlerin dile getirilmiş olması, bu zihniyetin kadın düşmanı politikalarını bir kez daha deşifre etmiştir. Başta AKP Genel Başkanı Erdoğan olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin, kadın bedeni ve kadın yaşamı üzerindeki tahakkümvari söylem ve pratikleri ile; toplumu her defasında bir kez daha bölen ırkçı söylemlerinden biran önce vazgeçmeye davet ediyorum. Bir kadın olarak benim bedenim bana aittir ve bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir. 

Yorumlar (0)