Erdoğan Toprak: İktidar ortakları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ‘tahkim’ etmek amacıyla, yeniden “yeni anayasa” talebiyle gündem oluşturma çabasına giriştiler!

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak haftalık değerlendirme raporunu paylaştı.

SİYASET 10.05.2021, 14:37 10.05.2021, 14:52
Erdoğan Toprak: İktidar ortakları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ‘tahkim’ etmek amacıyla, yeniden “yeni anayasa” talebiyle gündem oluşturma çabasına giriştiler!

CHP'li Toprak şu ifadeleri kullandı:

Dört yıl önce yeni yönetim sistemine geçiş talebiyle anayasa değişikliğine gidilmesi çağrıları ve ardından gerçekleştirilen referandumla oluşturulan yapılanmanın kendi içinde çatırdamaya başlaması ve üç yılda ülkeyi yönetilemez hale getirmesi ardından iktidar ortakları, yeniden “YENİ ANAYASA” talebiyle gündem oluşturma çabasına giriştiler!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni (CHS) ‘tahkim’ etmek amacıyla ortaya atılan yeni sivil anayasa taleplerinin hedefinin ne olduğu konusunda kendi aralarında da anlaşamayan iktidar ittifakı, muhalefeti ve tüm partileri bu çabalara ortak etmeye çalışıyor.

Cumhur İttifakı ortaklarından MHP tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında 100 maddelik yeni anayasa adı altında kamuoyuna sunulan metnin içeriği bilinmiyor. MHP Liderinin basın toplantısında açıkladığı ancak basın toplantısına katılan medya mensupları da dahil olmak üzere kimseye dağıtılmayan, kimsenin görmediği ne olduğunu bilmediği bir metnin tartışılması, desteklenmesi kabul görmesi isteniyor.

Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşunu ‘Allah’ın lütfu’ olarak anayasanın değiştirilemez maddeleri arasına koyduklarını açıklayan, meclisi güçlendirmeyi, TBMM başkanının tarafsız arabulucu olacağını vaat eden söylemlerin yazılı metne dökülmüş hali kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Kısa süre öncesine kadar Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını ve lağvedilmesini gündeme getiren MHP liderinin basın toplantısında dile getirdiği ifadelere bakılırsa paylaşılmayan metinde AYM yüksek mahkeme statüsünden çıkartılıyor, Yüce Divan sıfatı kaldırılarak yerine ayrı bir Yüce Divan Kurumu oluşturuluyor.

Yeni yönetim sisteminde liyakatin ortadan kalktığı tezimizi teyit eden bir yaklaşımla Liyakat Kurumu adı altında işlevi ve amacı belirsiz bir kurum oluşturulacağı dile getiriliyor.

Ülkenin acil ve yakıcı sorunlarının üzerini örtmek, konuşulmasını engellemek, yapay bir anayasa tartışmasıyla ülkeyi meşgul etmek amacına dönük bu girişimin iktidar ittifakının büyük ortağı AK Parti tarafından da bilinmediği, ciddiye alınmadığı sergilenen suskunluktan anlaşılıyor.

AK Parti sözcüleri kendilerinin de bir metin hazırladıklarını söylerken, CB Erdoğan bu yöndeki hazırlıkların ortaklaşa çalışılarak birleştirileceğini ve diğer partilere de gönderileceğini dile getiriyor.

Ayrıca hazırlanan anayasa taslağı ile ilgili yapılan açıklamaları eleştiren gazeteciler ve medya kuruluşları da sindirilmeye çalışılıyor. O zaman tüm kesimler tarafından tartışmaya açılacağı, en geniş uzlaşıyla sunulmak suretiyle bir sivil anayasa yapılacağı söylemi de samimiyetsiz ve gerçek dışı hale geliyor.

Diğer taraftan anayasa tartışmalarıyla ülke gerçek gündeminden kopartılmak istenirken aynı zamanda mafyalaşma ve suç örgütlerinin dışarıya taşan vahim iddiaları, güç mücadeleleri de örtülmeye çalışılıyor. Kısa süre öncesine kadar iktidarın önde gelen destekçilerinden olan, tehditler savuran ve sonrasında yurt dışına kaçan bir organize suç örgütü liderinin ortaya attığı iddialar, isimler, vahim ortaklıklar ve işbirlikleri, suskunlukla geçiştiriliyor.

Yorumlar (0)