CHP'Lİ GEZMİŞ:İLAÇ KRİZİNİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİ!

CHP Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Eczacı Elvan IŞIK GEZMİŞ ilaç krizi ile ilgili hükümete çağrıda bulundu;

SAĞLIK 21.12.2023, 12:56
CHP'Lİ GEZMİŞ:İLAÇ KRİZİNİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİ!

Hastalar ilaçsız kaldı, eczaneler çaresiz.

İlaç yokluğu inanılmaz, kabul edilemez boyutlara ulaştı.

Anayasamızda belirtildiği gibi "Devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür”

Bozulan, dibe vuran ekonomi, istikrarsız ilaç politikaları ilaca ulaşımı imkânsız hale getirdi.

HASTALAR DA ECZACILAR DA ÇARESİZ

Son olarak uygulanan ilaç fiyat kararnamesinde (16 Aralık 2023 tarihinde) duyurulan ve dokuz gün sonra (25 Aralık 2023) tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile ilaç yokluğu çok yüksek boyuta ulaşmış, hastalarımız ilaçsız kalmış, İLAÇ TEDARİĞİ DURMA NOKTASINA GELMİŞTİR.

Oysa ilaç toplum sağlığı için en temel ihtiyaçtır. Ve de anayasal güvence altında hastaların temel sağlık hakkıdır.

İLACA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ

görüşmelerinde de gördük ki, ilaca ve koruyucu sağlık ihtiyaçlarına ayrılan kaynak oldukça yetersizdir. Yurttaşların en temel hakkının başında gelen sağlık için ayrılan bütçe OECD ülkelerinin çok altındadır. Bu kabul edilemez.

Paramızın değer kaybetmesi, artan döviz kuru, bu kura bağlı olarak ülkemizde yeterince ilaç üretilememesi ve böylece bu ekonomik çöküşte artan ilaç farkları da hastalarımızı perişan etmektedir. Hal böyle olunca; vatandaşın ilaca ulaşımı gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

HPV AŞISI ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI

HPV aşının da bu bütçeden ödenmesini talep ediyoruz. Üç dozu 10 bin lirayı bulmakta, yurttaşlarımız bu ücreti karşılayamamaktadır ve bu hastalık gün geçtikçe artmaktaktadır.

Yurttaşların ilaca ulaşamaması ve ilaç fiyat farkları vatandaşlarımız için büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu krizi bir an önce çözmeli.

Hükümete çağrıda bulunuyoruz, halk sağlığı tehlikede ilaç krizi acilen çözülmeli !

Yorumlar (0)