İşte Oya Ersoy'un o önergesi:
02 Mart tarihinde, korona virüsü salgını sürecine dair Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan yeni kararlar tabiplere göre vakalar ve ölüm oranları artıracak yönündedir. Yapılan açıklamada ortak mutabakatla alınmayan kararlara göre açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırıldığı, kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise ve mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske takmanın şart olmadığı şeklindedir. Yine yapılan açıklamada maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, gerektiğinde takmak üzere yanımızda taşıyoruz ifadeleri olmuştur. Ek olarak, pozitif vakaları tespit etmede kullanılan HES kodu uygulamasının kaldırıldığı ve semptom göstermeyenlere PCR testinin kaldırıldığıdır.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya göre alınan bu yeni kararlar salgının yeniden alevlenmesine neden olacağı şeklindedir. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ise, "Yeni bir varyant giriş yapabilir. Girince de büyük bir toplum kesimini etkileyeceği” yönünde olmuştur. Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç’a göre ise “bu kararların yansıması iki hafta içerisinde açığa çıkacak ve çok daha yıkıcı bir tabloyla karşı karşıya kalınacak” şeklindedir.
Alınan bu kararlar meslek örgütleri ve yurttaşları tedirgin etmiştir. Bunun sonucunda çok daha fazla ölüm ve çok daha fazla pozitif vakayla karşı karşıya kalınacağı, özellikle toplu alanlarda çalışanlarda çok büyük oranda ölümlerin yaşanacağı yönünde kaygılar dile getirilmektedir.
Bu bağlamda;
Türkiye’de şu anda 600 binin üzerinde aktif vaka var iken, her hafta bin 500’e yakın insan hayatını kaybederken alınan tedbirlerin ortadan kaldırılması insanların hayatını riske atmayacak mıdır?
Kapalı ortamda HES kodu sorgulaması yapılmadan, insanların takipleri bırakılarak alınan kararlar salgını yeniden alevlendirecek bir sürecin başlangıcı olmayacak mıdır?
HES kodu uygulamasının kaldırılmasıyla PCR testi pozitif olan bir kişinin markete, metroya, otobüse, AVM’ye girmesi ile salgın daha da artmayacak mıdır?
Kapalı mekanda havalandırmanın yeteri kadar olacağı nasıl belirlenecektir? Bu uygulama kalabalık çalışılan fabrikalarda ölümlere ve hasta sayısında artışa neden olmayacak mıdır?
Pozitif bir vakanın kalabalık bir ortama girdiğinde, HES kodu sorgulaması yapılmadığı için salgının artmasına, pozitif olmayan insanların virüse maruz kalmasına neden olunmayacak mıdır?
Türkiye’de, üç aşılı insan sayısı yüzde 35 oranında iken böyle bir kararı vermek, çoğu insanın hasta olmasına neden olmayacak mıdır?
Okullarda iki pozitif vakanın olması halinde sınıfların kapanması ortadan kaldırılırken, pozitif olan öğrencilerin okula gelmesi sınıfta diğer öğrencileri de riske atmayacak mıdır?