Gazete Kritik Meclis CHP'li Tanrıkulu: Darbe Komisyonu üyelerinin çoğu, Gülen cemaati ile bağlantılı

CHP'li Tanrıkulu: Darbe Komisyonu üyelerinin çoğu, Gülen cemaati ile bağlantılı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz Darbe Girişimi raporunu sert şekilde eleştirerek, komisyon üyelerinin çoğunun Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğunu iddia etti. Raporun yeterli sürede hazırlanmadığını ve önemli soruların göz ardı edildiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından hazırlanan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun taslak raporuna yönelik sert eleştirilerde bulundu. Tanrıkulu, raporun içeriği hakkında yaptığı açıklamalarda, komisyon üyelerinin çoğunun Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğunu öne sürerek, hazırlanan raporu "Petek’in kendi raporu" olarak nitelendirdi.

Eleştirilerin Nedeni

Tanrıkulu, 661 sayfalık bu taslak raporun Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli belgelerden biri olduğunu vurgularken, bunu hazırlamak için sadece beş iş günü verildiğine dikkat çekti. Raporun içeriğine yönelik eleştirilerini dile getirirken, Komisyon Başkanı Reşat Petek’in tutumunu da sorguladı. Ona göre, raporda darbe girişimi ile ilgili AKP’nin siyasi sorumluluğunu ortaya koyabilecek herhangi bir bilgi bulunmamakta ve tarihsel olarak önemli isimlerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını dile getirdi. Tanrıkulu’nun iddialarına göre, komisyonun oluşturduğu rapor, geçmişte yaşanan olayları karartmayı hedefliyor.

CHP'li Üyelerin Tepkisi

CHP tarafından yapılan basın toplantısında, Tanrıkulu dışında Aykut Erdoğdu, Aytun Çıray ve Zeynel Emre de söz alarak rapora karşı düşüncelerini açıkladılar. Erdoğdu, raporun Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından yazıldığını ve aslında bir şahsi rapor niteliği taşıdığını belirtti. Erdoğdu, bu taslak raporun gerçekleri gizleyerek geçmişe dönük insanları suçlama eğiliminde olduğunu, bunun da siyasi bir tartışmanın ötesine geçerek etik bir mesele haline geldiğini öne sürdü. Ayrıca, vefat etmiş bazı eski devlet adamlarının anılarının hiçe sayıldığını ifade etti.

Muhalefet Şerhi ve Sorular

Rapora itiraz etmek için belirlenen süreyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Erdoğdu, muhalefet şerhi için tanınan altı günün yetersiz olduğunu savunarak bu sürenin uzatılması için resmi başvuruda bulunacaklarını belirtti. Ayrıca, muhalefet şerhinde yer almasını istediği önemli soruları sıraladı. Bu sorular arasında, Türkiye'nin Fetullah Gülen Cemaatine nasıl teslim edildiği, darbe gecesi alınan önlemler ve olayların nasıl geliştiği gibi kritik maddeler yer alıyor. Erdoğdu, komisyon raporunun eksiklerini vurgulayarak, kamuoyunun bilgi edinebileceği bir şeffaflık sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *